БСП си приписа цялата историческа заслуга за 10 ноември

БСП си приписа основна историческа заслуга за началото на демократичния преход в България. Приемането на официална декларация с оценка на преломната дата 10 ноември 1989 г., изкара на повърхността за пореден път разнобоя сред соцактива.

Подготвеният от соцръководството текст на документа, подчертаващ съществения принос и значение на БСП и за българския преход към демокрация предизвика доста остри критики по време на петъчния пленум на ВС на БСП.

Много от партийните първенци, в това число и членът на Висшия съвет Захари Захариев, забъркан в аферата "Петролгейт" се обявиха против гласуване на подобна декларация с аргумент, че ще предизвика разнобой дори и в редиците на самата партия.

Внучката на Живков обвини превратаджиите

Досега БСП се страхуваше да даде ясна и категорична оценка на настъпилите промени през 1989 г., защото голяма част от тогавашното ръководство, което извърши промените, се опита да се представи като демократично, като хора, които са извършили един преврат в името на по-доброто бъдеще на България. Но това ръководство не беше подготвено за събитията, които се случиха в последствие и които доведоха до хаос в държавата. Така обясни нуждата от официална позиция на левицата за дата 10 ноември Евгения Живкова, депутат от Коалиция "За България" и внучка на бившия комунистически управник Тодор Живков. Лидерите на БСП са разговаряли с Михаил Горбачов преди 10 ноември, предварително е замислян т. нар. преврат, съобщи още Евгения Живкова.

Повечето партийци упрекнаха лидерите си, начело със Сергей Станишев в пресилване на ролята на БСП и им припомниха, че едва ли партията им би направила тази радикална стъпка преди случилите се глобални промени извън страната, визирайки факта, че режимът на Тодор Живков бе свален под натиска на перестройчиците в Москва над група функционери, сред които бяха Андрей Луканов и Петър Младенов.

Сред водещите мотиви на ръководството за необходимостта от официална оценка бяха изтъкнати опасенията, че десните сили щели да изземат за себе си целия принос. Като доказателство за това, че нямат право да се кичат с принос, Станишев посочи, че СДС дори не е съществувало на тази дата.

Само преди месец, левицата гръмко отпразнува 60-годишнината от 9 септември 1945 г. като акцентира не на идването на комунистическия режим в България, а на победата на антифашистката борба и жертвите, паднали за нея. Всички парламентарно представени сили обаче се обявиха против опита на левицата да легитимира празника с декларация в парламента, а от СДС и ОДС призоваха наследницата на БКП да поиска прошка за комунистическия режим.

"Никоя партия освен БСП не е направила повече за социалния мир и национално съгласие, както и за предпазването от остри социални сблъсъци и в страната и затова нямаме основание да принизяваме заслугите си," контрира атаките соцлидерът Станишев в речта си.

БСП възстановила етническата справедливост, погазена от "възродителния процес" и не допуснала междуетнически сблъсък, който е бил сериозна заплаха за гражданския мир, се сочи още в позицията на БСП, която преди следващите парламентарни избори започва отново да прави реверанси към партията на Ахмед Доган.

Същевременно 10 ноември дал началото на радикалното реформиране на соцпартията и позволило приемането ѝ в Социнтерна, което е признание за високия етап в реформирането ѝ като модерна европейска социалистическа формация, твърдят червените.

От началото на прехода БСП е активен фактор за интегрирането на страната в Европа, а политиката ѝ е насочена към членство в ЕС, се твърди в декларацията. Посочва се, че този процес ще бъде улеснен и от това, че страната ни вече е член на НАТО, като няма и намек за първоначално категоричната позиция на БСП срещу влизането ни в пакта.

Според БСП обаче преходът към пазарна икономика всъщност е довел до "капитализъм в неговите най-уродливи форми", предизвикал социален, икономически и духовен упадък в страната. Социалистите признават като своя отговорност неуспеха в отстояването на социалния модел на прехода и си поставят за цел при евентуално управление преодоляване на бедността, икономически и социален подем, както и модернизация на страната.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?