БСП-София сезирала прокуратурата за модернизацията на трамваите

Лидерът на общинските съветници на БСП в София Жельо Бойчев обяви в сряда, че е предал на 11 октомври тази година сигнал до прокуратурата за действията на кметството по договора за модернизация на трамваите в града. Сделката бе сключена през 2006 година с чешкото дружество "Инеком", а срещу сумата от 13.5 млн. евро трябваше да бъдат изцяло обновени 31 трамвая.

Договорът е сключен от тогавашния кмет и настоящ премиер Бойко Борисов. Парите са набавени със заем от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР).

БСП обвини прокуратурата, че почти два месеца никой в прокуратурата не е потърсил Бойчев за подадения сигнал. Червените искат да се провери защо първоначалната цена от 690 000 евро на трамвай нараства до почти 1.3 млн. евро.

В момента чешката фирма "Инекон" е завела съдебен иска пред международен арбитраж срещу Столичната община за доплащане на 11.5 млн. евро за извършената поръчка.

"Големият въпрос е кой в общината носи отговорност за двойното увеличение на цената на поръчката, забавянето на изпълнението ѝ, както и за фалита на столичното дружество "Трамкар", заяви Жельо Бойчев.

Според БСП модернизираните от "Инекон" трамваи се намират в окаяно техническо състояние, което лесно може да бъде установено, ако прокуратурата разпореди извършването на техническа експертиза.

"Новите трамваи дерейлират, най-често, включително това се случи и вчера (вторник, б. р.). Това повдига въпроса: "Защо те се движат само по линията на трамвай 5?". Защото там има само един завой ли?", попита общинският съветник Гергана Алексова.

По думите на Жельо Бойчев около тази сделка става дума "за много откраднати пари и много гузни съвести".

Споделяне

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?