БСП-София срещу кмета на "Лозенец" заради паметник на съветския воин

БСП-София срещу кмета на "Лозенец" заради паметник на съветския воин

Предложение на кмета на столичния район "Лозенец" Константин Павлов ("Демократична България") за преместване на паметници и скулптури, свързани със Съветската армия, предизвика остра реакция от страна на БСП-София.

В писмо до кмета Йорданка Фандъкова Павлов предлага на мястото на Паметника на съветския воин – костница в градина "Черни връх", намираща се по протежението на булеварда, между ул. "Йоан Екзарх" и ул. "Червена стена", да бъде направен парк "Анна Политковская" – "в памет на един от най-смелите гласове в съвременната журналистика, име, превърнало се в символ на свободното слово и стремежа към демокрация".

"Наличните в момента на това място (терен със статут на публична общинска собственост) релефи от бял мрамор и бронзовата скулптура, изобразяваща двама съветски бойци в бой, да бъдат преместени, като бъдат включени в експозицията на Музея на социалистическото изкуство", пише Павлов. Според него, ако на мястото бъдат открити тленни останки, прахът или костите трябва да бъдат преместени в някой от столичните гробищни паркове и да бъдат препогребани "според хуманитарното право на достойно погребение".

Кметът на "Лозенец" предлага още преоформянето на Моста на дружбата (наричан още Мост "Граф Игнатиев"), намиращ се на кръстовището на булевардите "Драган Цанков" и "Евлоги и Христо Георгиеви". Според него от там трябва да бъдат преместени "унизителните скулптурни групи представляващи двойки, в които българският участник е в подчертано подчинено положение". И за тях той смята, че трябва да отидат в Музея на социалистическото изкуство.

"Част от тази инициатива да бъде и възвръщането на традиционното име на моста като Самоковски мост. Така ще бъде възможно да се пристъпи и към обсъждане на възвръщането на историческото име на днешната ул. "Граф Игнатиев" като "Самоковска", смята Павлов.

Той обвързва предложенията си с предстоящия 9 май – Ден на Европа.

Социалистите от районната организация в "Лозенец" и Градската организация на БСП в София обаче се противопоставиха с официална позиция на "безумната идея на кмета на района".

"Цинично е подобен акт да бъде свързван с 9 май. Датата е преломна в историята на България и на Европа. Ако нямаше Ден на Победата, нямаше да има Ден на Европа! Нямаше да има обединена Европа. Победата на съпротивата срещу фашизма в България и победата над хитлерофашизма в Европа стават възможни с първостепенната заслуга на Съветската армия. На този ден бе сложен край на ненавистната политика на Хитлер и неговите съюзници", заявяват социалистите.

"Зловещо е във времето, когато се борим е една зараза, да се възкресява друга – тази на кафявата чума. Да се правят опити за събуждане на Злото, което отне милиони невинни животи в България и Европа през миналия век", казват те.

Според тях зад "неадекватното предложение" на Павлов се крият "идеологически подбуди, абсолютно несъответстващо на времето, в което живеем".

По техните думи подобно деяние ще бъде "грубо нарушение на международните норми, залегнали в Женевската конвенция, съгласно които всяка страна има право, независимо от каузата на войната, да има свои военни гробове и паметници на територията на друга страна".

Според БСП в район "Лозенец" има много наболели проблеми, които не са решени, като презастрояването, липсата на улична инфраструктура и на детски площадки, на дезинфекция на улици и булеварди и районният кмет трябва да се занимава с тях.

"Ние, социалистите от районната организация в "Лозенец" и Градската организация на БСП в София, категорично считаме, че направените предложения от кмета на района целят създаване на напрежение и ненужно противопоставяне между хората. За нас това е съзнателен акт на аморалност, ксенофобия и екстремизъм", пишев позицията. 

Споделяне

Още от България