БСП внесе папка с подбрани сигнали за злоупотреби в прокуратурата

Бившите депутати от БСП Михаил Миков, Мая Манолова, Ангел Найденов и Петър Курумбашев се срещнаха в петък с главния прокурор Сотир Цацаров, за да му предадат папка със сигнали, които неотдавна бяха депозирани в анкетната антикорупционна комисия, оглавявана от лидера на РЗС Яне Янев.

"Запознахме г-н Цацаров със случая "Мишо Бирата", с търгове в земеделието, с незаконни действия с плажни ивици, пясъци, дюни, случаи, свързани с унищожаване на напоителните системи и продаване на тръбите им за скрап и др. Всички те се основават на сигнали, подадени от депутати от Коалиция за България, от общински съветници и не бива да останат без адекватен отговор от прокуратурата", коментира след срещата Миков.

По думите главният прокурор се ангажирал в най-кратък срок данните да бъдат проверени и резултатите да бъдат оповестени. По време на разговора им е било обсъдено и използването на специални разузнавателни средства (СРС) в рамките на предстоящите предсрочни избори.

"Знаете, че бяхме категорично против използването на СРС по време на изборния процес, не минаха и настояванията ни да има съдебен контрол върху тях... На практика СРС се използват фактически безконтролно. Такова е усещането на гражданите, може би, такава е и истината", добави Мая Манолова.

Цацаров е уведомил бившите депутати, че в момента в държавното обвинение се разработва методика за прилагането на СРС преди и по време на предсрочния парламентарен вот с цел противодействие на купуването на гласове.

"Не сме запознати точно с методиката по прилагането на СРС, но при всички случаи те ще се използват в рамките на досъдебното производство, а прокуратурата ще осъществява контрол за законност. Вероятно документът ще стане публичен и тогава ще коментираме детайлите", каза още Михаил Миков.

Миков коментира и медиен въпрос дали има данни, че сегашният ръководител на ГДБОП Станимир Флоров е крил информация за "Наглите" от ДАНС, както твърди основният подсъдим по делото "Октопод" и бивш съветник в ДАНС Алексей Петров. По думите на Миков, докато е бил вътрешен министър, той не е получавал подобна информация.

Споделяне

Още от България