БСП взема третия мандат, върви се към нови избори

Нинова няма да предлага премиер и министри, кани ДБ, ИТН и ИБГНИ на разговори

Корнелия Нинова няма да се предлага за премиер, сн. БГНЕС

Президентът Румен Радев ще връчи в петък третия проучвателен мандат за съставяне на правителство на "БСП за България". Така възможността да сформира кабинет отива при третата по численост парламентарна група в 46-ото Народно събрание, но тя надали ще бъде оползотворена и по всичко личи, че се върви към нови предсрочни избори..

За това, че именно БСП ще получи мандата първо съобщи лидерът на социалистите Корнелия Нинова. Пред журналисти в парламента тя обяви, че този мандат е "последна възможност за България". Малко след началото на изказването ѝ дойде и официалното съобщение от президентството.

"Напълно разбираме отговорността, която сега поемаме - огромна и тежка отговорност на третия мандат като последна възможност", заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова. Пред журналисти в парламента тя каза, че социалистите няма да предлагат премиер и министри предварително, а ще поканят на разговор "Демократична България" (ДБ), "Има такъв народ" (ИТН) и "Изправи се БГ! Ние идваме" (ИБГНИ). Нинова добави, че самата тя няма да е кандидатът за премиер.

"Искаме това решение да бъде взето заедно. Търсим консенсус", добави тя, но такъв изглежда невъзможен

Нагласите на останалите партии

С връчването на мандата на БСП вероятността за съставяне на правителство става още по-нищожна.

От спечелилата изборите, но не успяла да състави кабинет партия "Има такъв народ" на няколко пъти заявиха, че няма да влизат в разговори за третия мандат. След като се разбра, че той отива при социалистите Филип Станев от партията на Трифонов обяви: "Със сигурност няма да правим кабинет с БСП, това е ясно".

Нинова обаче обяви, че ще се опита да промени позицията на партията на Слави Трифонов.

"С тях постигнахме най-висока степен на съгласие при първия кръг преговори по политиките. Нямахме никакви различия по отношение на претенции за министри, за премиер. Така че разчитам на тях, на разум, на обективна преценка дали е необходимо в момента редовно правителство. Ако преценят, че не е, тяхно решение", каза тя.

От "Демократична България" (ДБ) пък вече обявиха, че няма да подкрепят правителство с мандат на социалистите и това решение е взето още преди изборите. "Много е ясна нашата позиция по отношение на червената ни линия. Тя не е новина за никого. Аз продължавам да се питам, когато някой е взимал решения именно така да се структурират нещата така без педварителни преговори между партиите, как са си представяли хода от тук нататък", каза съпредседателят на ДБ Христо Иванов. Той добави, че ръководствата на партиите в ДБ ще вземат решение "дали избощо да влезем в разговори".

Нинова призна, че е запозната с тази позиция на обединението, но въпреки това ще покани ДБ на преговори.

Лидерът на БСП добави, че в този парламент преговори за правителство с ДПС няма да води. Самото Движение пък обяви, че няма да даде непоискана подкрепа. "Като няма да разговарят с нас, аз мисля, че те тези, разговарящите, ще са малко по-наясно с онова, което ще се случи, отколкото ние, с които не разговарят, нали така? Мисля, че е нормално", каза председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.

Арман Бабикян от ИБГНИ заяви, че обединението ще положи "добронамерени усилия, защото е подигравка хората непрекъснато да бъдат пращани на избори". "Ако има шанс третият мандат, това е шанс на разума, но в никакъв случай не е шанс за безпринципност", добави той.

Идеята на Манолова

Идеята на Мая Манолова от ИБГНИ третият мандат да се разглежда като втори опит за правителство на ИТН бе коментирана по-рано от Ивайло Вълчев от партията на Слави Трифонов като рожден ден през януари, който им се предлага да празнуват през декември.

"За нас наистина е непостижима логиката, по която тогава не можеше, а сега може - ето ви мандат, направете го. Ние искахме да го направим преди един месец", коментира Вълчев.

"Представете си, че през януари месец вие каните на рожден ден някакви хора, които казват: "Ами кой друг ще дойде? Те какво ще подарят? Какво ще има за ядене? Какво ще има за пиене? Не. Няма да дойдем, ще кажем и на другите да не идват и, въобще, вашият рожден ден през януари не е добра идея". След което през декември същите хора идват при вас и казват: "Искаш ли да си празнуваш рождения ден на моята дата през декември?", каза Ивайло Вълчев, цитиран от БТА.

На въпрос дали "Има такъв народ" биха участвали в разговори за политики с парламентарната сила, която получи третия мандат, Ивайло Вълчев коментира, че по принцип в сградата на парламента е добре да се слушат идеите на всички останали. Но дори и да чуем някакви идеи, ние няма да го направим с идеята да взимаме участие в каквото и да било, уверявам ви, допълни той.

Сроковете при третия мандат

Третият мандат е малко по-различен от предишните. Първите два мандата се връчват на предварително определен от съответната партия кандидат за министър-председател. Тези мандати са обвързани с ясни срокове за представянето им пред държавния глава като изпълнени или неизпълнени. Третият мандат обаче е различен. След връщането на втория мандат, президентът има 7-дневен срок да връчи третия мандат на парламентарно представена партия или коалиция, а не на предварително излъчен кандидат за премиер.

Политическата сила няма предварително определен срок да определи кандидат за премиер. Решение на Конституционния съд (КС) от 1992 г. казва, че след като бъде излъчен, кандидатът има срок от седем дни да реализира мандата. Отсъствието на точно посочен срок, в който да се посочи кандидат за министър-председател, дава възможност третият мандат да продължи дълго. Очакванията обаче са това да не стане и той да бъде върнат до две седмици след опит за консултации между партиите без ГЕРБ и ДПС.

Така Радев ще трябва за втори път в рамките на една година да разпусне предсрочно парламента и да насрочи парламентарни избори.

На фона на това все още не е ясно дали парламентарния вот ще е заедно с президентския. Преди ден председателят на Народното събрание Ива Митева от ИТН обяви, че най-вероятните дати за изборите за държавен глава са 7 и 14 ноември.

Междувременно се обсъждат варианти за избори 2 в 1, но засега Радев дава ясни знаци, че е против подобна идея. Все пак такъв развой е възможен.

Споделяне

Още от България