БСП за намаляването на субсидията: Лудост е да бориш популизъм с див популизъм

БСП за намаляването на субсидията: Лудост е да бориш популизъм с див популизъм

Предложението за намаляването на партийната субсидия от 11 лв. до 1 лв. за глас е политическа пиратка. Това заяви пред бТВ депутатът от БСП Александър Симов. В четвъртък премиерът Бойко Борисов преложи намалението и то бе веднага прието от бюджетната парламентарна комисия. Министър-председателят се аргументира, че напоследък много се е наслушал на популизъм, визирайки предложенията на ДПС за отпадане на ДДС върху хляба.

„Затова вчера взехме решение на Министерския съвет, обсъдихме го и в групата (на ГЕРБ), за да го защитя и го входирахме в парламента - субсидията да стане 1 лев на глас. Да видим тогава как ще се оправят партиите в следващите години, как ще ви плащат на изборите (на медиите), как ще плащат на социолози, политолози и всичко останало”, заяви Борисов.

Смешно е да се говори за каквато и да е смяна на системата. Нищо системно няма в предложението да се спрат субсидиите. Днес като политическа пиратка трябва да се занимаваме с темата за субсидиите, защото ГЕРБ и Бойко Борисов са решили да променят системата. Именно те я създадоха. Дори да приемем, че някъде има популизъм, да го бориш с див популизъм е лудост”, каза в отговор Симов.

Предложението на Борисов бе защитено от депутата от ГЕРБ Маноил Манов. Той разкритикува Симов, защото той получавал заплатата си от тази субсидия и бил най-неподходящият човек да защитава запазването ѝ.

Давате ли си сметка, че в момента шизофренията на БСП отново е в действие. До вчера в предизборните студия те говореха как ще променят системата, а сега пък я защитават”, заяви Манов.

Орязването на субсидията ще бъде подкрепено от партията на Веселин Марешки, заяви депутатът от Воля Пламен Христов. Той заяви, че формацията е инциирала такъв референдум още преди да влезе в парламента.

След това бяхме единствената опозиционна партия, която подкрепи другия референдум за намаляване на субсидията от 11 на 1 лев. Следващата ни инициатива беше за Бюджет 2017, където внесохме предложение за намаляване на субсидията. В Бюджет 2018 отново го предложихме, но дори не влезе за разглеждане в комисия”, обясни Христов.

Споделяне

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?