БСП замазва конфликтите с ДПС за “Булгартабак”

БСП замазва конфликтите с ДПС за “Булгартабак”

Няма конфликт между БСП и коалиционния партньор ДПС за приватизацията на “Булгартабак”, какъвто се наблюдаваше в предходния кабенет между партията на Доган и тази на Сакскобургготски, обясни в петък председателят на парламентарната група на левицата Михаил Миков.

Така той коментира поведението на ДПС, което на две поредни правителствени заседания блокира опитите на министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров (БСП) да се отпуши приватизацията на държавния холдниг.

“Оттук насетне, мисля си, че в скоро време и въпросът за метода на приватизацията, запазване на работни места, най-вече предмета на дейност - производството, ще бъде технологично решен в къси срокове”, заяви Миков в предаването “Пресклуб” на БНТ. Той отбеляза, че през последната година и половина са продадени четири предприятия на "Булгартабак" - две чрез публичен търг с явно наддаване, две - на борсата.

Миков няма впечатления ДПС да оказва кадрови натиск върху ръководството на “Булгартабак” за назначаване на директори в определени предприятия, макар че за такива опити свидетелства самият изпълнителен директор на холдинга Христо Лачев. В интервю за в. “Труд” той каза, че шефът на Националната следствена служба (НСлС) Ангел Александров го е викал в кабинета си. Там присъствал и заместникът на Емел Етем в министерството по бедствията и авариите – Делян Пеевски, който настоял Лачев да назначи човек на ДПС за началник на софийската цигарена фабрика.

Освен зам.-министър, 27-годишният Пеевски (син на бившия началник на Спортния тотализатор Ирена Кръстева), е шеф на Държавния резерв, работи и като следовател, но бил пуснат в отпуск от Ангел Александров докато заема пост в изпълнителната власт. Шеметно развиващият се млад мъж бе сред основателите на Младежкото НДСВ, от което царистите се разграничиха на по-късен етап. В началото на царското управление обаче, 21-годишният Пеевски беше парламентарен секретар на транспортното министерство, оглавявано по това време от Пламен Петров – фигуриращ на общи снимки с покойния международен аферист Иван Тодоров – Доктора, в компанията на Милен Велчев и Петър Петров – Амигоса. Чрез въпросната си длъжност Пеевски влиза в управата на пристанище Варна, а името му изплува и при приватизацията на зала “Универсиада” и на спортния комплекс “Тотошанс” в курорта “Слънчев ден”.

“Аз лично...нямам впечатление, че кадровото равнище по такива въпроси е ниво зам.-министър, не съм останал с такова впечатление по никой начин”, обясни Михаил Миков съмненията си, че Пеевски е лобирал от името на ДПС.

Миков допълни, че “кадровите формати” на тройната коалиция не са на ниво зам.-министър в кабинета на главния следовател. Затова Миков не смята, че става дума за някакво официално кадрово действие от страна на ДПС. “По-скоро става въпрос според мен, ако има въобще такова нещо, за някакви действия на определени хора, които са превишили правата си “.

Както Румен Овчаров, така и Делян Пеевски може да бъде отстранен от длъжност само с решение на прокуратурата, ако се уктанови, че пречи на разследването около назрелите съмнения за корупция, каза Миков. Той призова ролята на зам.-министъра да не се прекспонира като обясни, че има междуведомствен колективен орган, който отговаря за Държавния резерв.

“Нека не си представяме, че Пеевски е господарят на Държавния резерв, както Румен Овчаров на държавата. Вижте как върху случая Топлофикация" и разменените по повод на него обвинения и реплики постепенно започват да се наслагват "Булгартабак", сега се наслагва Държавният резерв и всичко това е в посока отношенията БСП-ДПС. Доколкото в крайна сметка става въпрос за отношения в управляващото мнозинство, които са основа на това управление. Ударът е в основата. Ние много добре разбираме, че това чисто предизборно се експонира”, добави Миков.

Миков определи размяната на безпрецдентни обвинения между шефа на следствието и министъра на икономиката като “една преекспонирана кампания”, прозитичаща от неразрешени отношения в следствието.

По повод твърденията на шефа на “Булгартабак” Христо Лачев, че Ангел Александров му е искал по 150 000 лв. на месец, пробутвал хора на ДПС за шефове на цигарени фабрики и пр., столичният кмет Бойко Борисов попита защо Румен Овчаров не е информирал за това публично.

Министърът твърди, че информирал главния прокурор на 21 март, но е факт, че скандалните схеми едва ли щяха да излязат наяве, ако Александров не беше поискал преди седмица уволнението на следователка, уличена в изнасяне на информация по делото за “Топлофикация-София” в полза на свидетел, смятан за близък до Овчаров бизнесмен.

Запитан колко пари се взимат от "Булгартабак" месечно, Борисов каза в същото предаване на БНТ, че трябва да са “поне 1 милион”, за да “се разпредели по останалите шефове”.

Според него тютюневият холдинг трябва незабавно да бъде продаден на борсата.

“Защото е ясно, че през тези именно дистрибуторски фирми, които се въртят под "Булгартабак", които лъжат, нали, че изнасят цигарите навън, а всъщност продават на вътрешния пазар и правят огромни печалби. . . Да станеш дистрибуторска фирма, трябва да си изключително близък с властимащите”, каза Борисов.

Той предположи, че голяма част от тези фирми са поставени от ДПС.

“Но самият факт, че всеки министър, който посегне на "Булгартабак", пада, е много показателен за прекия интерес на ДПС там”, заяви Борисов и припомни съдбата на Николай Василев и Лидия Шулева от предишния кабинет.

В момента, в който "Булгартабак" не му разрешиха да се приватизира и да се пусне на борсата, мигновено самата БСП се разтресе, каза Борисов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?