БСП заплаши Кремиковци с комисията по корупция

1.200 млрд.лева са източени от Кремиковци от приватизацията през юни 1999 г. до 2001 г., обявиха трима депутати от левицата. Данните им са подадени в документи, "пуснати" в депутатската кутия на един от тях - Радослав Илиевски от БСП. По думите на Илиевски, материалите са подготвени от експерти от металургичния бранш и изнасят цялата хронология на приватизацията на Кремиковци.

600 млн.лв. от посочената сума са присвоена печалба от ценови разлики за период от 20 месеца, заяви Илиевски пред журналисти в кулоарите на парламента. Според депутатите от БСП, директорът на частното дружество Валентин Захариев чрез няколко офшорни фирми е купувал на ниски цени продукта на Кремиковци и го е препродавал по-скъпо на световния пазар.

Илиевски обяви още, че 194 млн.лв. са преведени от държавата на дружеството веднага след приватизацията, без никаква логика.

В същото време, според тримата депутати, от приватизацията досега в Кремиковци не е направена дори "лека" инвестиция, затова комбинатът в момента бил на критичен минимум на техническа изправност. Това била причината за поредицата аварии, при една от които загинаха трима души, а над 20 бяха обгазени.

Илиевски, който е зам.председател на комисията по корупция, Петър Агов и Александър Паунов ще внесат получените документи в комисията. Те ще настояват по темата да бъдат извикани представители на финансовото министерство, агенцията за приватизация, агенцията за следприватизационен контрол, както и специализираните служби на МВР.

В отговор на обвиненията говорителят на Кремиковци Тодор Христов заяви пред журналисти: "Обвиненията са съшити с бели конци. Приватизационната сделка е проверявана многократно, а одитът на компанията се прави от световноизвестни одиторски фирми, така че за източване не може да става и дума".

Той уточни, че изнесените днес данни ще се проверят и по тях ще се даде специално изявление.

Христов отрече обвиненията за източване на 600 млн.лв. чрез офшорки. "Кремиковци е частно дружество и извършва търговията си чрез дъщерна фирма "Кремиковци трейд", заяви той.

Пресаташето на комбината опроверга и твърденията за липса на всякакви инвестиции, посочвайки, че само за модернизацията на Първа доменна пещ през миналата година са вложени над 110 млн.лв.

Христов обясни и за визираните от соцдепутатите 194 млн.лв., преведени от държавата след приватизацията на Кремиковци. Тези пари са били част от договореностите по приватизационната сделка и са използвани за погасяване на част от дълговете на комбината към монополистите НЕК и Булгаргаз, натрупани преди приватизацията на Кремиковци. Средствата са превеждани направо на монополистите, без да минават през комбината, допълни той.

Споделяне

Още от Бизнес