БСП започва кампания за нов модел на местно самоуправление

Корнелия Нинова

БСП започва кампания за нов модел на местно самоуправление, обяви лидерът на левицата Корнелия Нинова.

"Днес сме на посещение в 5 общини в област Ямбол – Стралджа, Елхово, Болярово, Тунджа и Ямбол. Срещаме се с жителите им, с кметове и общински съветници. От Болярово обявяваме началото на национална кампания "Нов модел на местна власт", която ще приключи с предложение за изцяло нов закон за местното самоуправление и местната администрация", каза Нинова пред обществеността в Болярово, където от 1990 г. досега общината се управлява от кмет на БСП и са с най-високи резултати на последните избори.

Нинова подчерта, че държавата абдикира от отговорностите си към общините и постоянно им прехвърля задължения без да им осигурява финансиране.

"Правителството на Бойко Борисов отпуска средства с постановления само на общини по свой избор, за което сме сезирали Конституционния съд. Регионалните различия между големите и малки общини растат", каза още председателят на левицата.

Нинова добави, че две години вече програмите за развитие на селските райони и човешките ресурси не могат да стартират, а проектите на малките общини се отхвърлят поради малкия брой жители, но и там живеят българи, които имат равни права със своите сънародници. По думите ѝ граничните и високопланински общини са напълно изолирани и изоставени.

"Всички тези проблеми водят до обезлюдяване и демографски срив. Започваме регионални и национални срещи с кметове и общински съветници за обсъждане и изготвяне на изцяло нов закон за местното самоуправление и местната администрация, с който да предложим нов модел за силна местна власт с възможности за реално решаване на ежедневните проблеми. Каним всеки представител на местната власт, независимо от партийната му принадлежност, който има предложения, да се включи в тези разговори", заключи Корнелия Нинова.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?