Будапеща официално отказа помощ от МВФ

Унгария не се нуждае от помощта на Международния валутен фонд (МВФ) и няма да продължи споразумението за кредит, което бе сключено през 2008 г. Това обяви министър-председателят на страната Виктор Орбан, цитиран от в. "Уолстрийт джърнъл".

Според Орбан Унгария има намерение да "възстанови изгубената икономическа независимост". Унгарският премиер благодари на МВФ за предоставените преди две години кредити, които спасиха икономиката на страната от банкрут.

През октомври 2008 г. МВФ, ЕС и Световната банка одобриха откриването на кредитна линия за Унгария в размер на 15.7 млрд. долара. Заемът бе рекорден, защото надхвърляше почти десет пъти квотата на Унгария във фонда.

Орбан добави, че страната смята да върне на МВФ кредита до края на 2012 г., въпреки че това няма да се отрази добре на финансовата ѝ система.

На 23 юли международната рейтингова агенция "Муудис" съобщи, че може да понижи рейтинга на Унгария по задълженията ѝ в чуждестранна и местна валута на Ваа1 заради неяснотата в отношенията ѝ с МВФ.

Споделяне

Още от Бизнес