"Булгаргаз" леко свали исканото поскъпване на газа до 25.78%

Заявление за повишаване на цената на природния газ с 25.78 на сто от 1 април, внесе общественият доставчик "Булгаргаз" в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), съобщиха от държавната компания.

Преди месец дружеството излезе с предварителни разчети за поскъпване с близо 27 процента на синьото гориво през следващото тримесечие на годината. Сега снабдителят е ревизирал съвсем леко прогнозата си и иска малко по-малко повишение.

Заявлението е за цена от 780.06 лв. за 1000 куб. м без ДДС. Увеличението е със 159.90 лв. – 25.78% спрямо утвърдената от ДКЕВР цена за първото тримесечие на 2012 г. В исканата цена не е включен недовзетият приход на "Булгаргаз" за предходни периоди, в които ДКЕВР е определяла по-ниски от реалните цени на суровината.

Исканото повишение в сравнение с действащата цена се дължи на по-високите цени на алтернативните на природния газ горива на международните пазари, по-високия курс на лева спрямо щатския долар и задържането на цената на природния газ от ДКЕВР за предходния период.

Шефът на регулатора Ангел Семерджиев обаче коментира, че няма да се позволи повишение на природния газ с повече от 7-8 на сто. То от своя страна ще доведе до поскъпване на топлоенергията, но все още не е ясно с колко.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?