"Булгаргаз" поиска с 27% по-високи цени от април

"Булгаргаз" поиска с 27% по-високи цени от април

Повишение от близо 27 на сто в цената на природния газ от април, прогнозира в петък общественият снабдител "Булгаргаз". Според изискванията на енергийния закон дружеството е длъжно в едномесечен срок, преди да подаде заявлението за цената за съответното тримесечие, да обяви своята прогнози публично.

Според постоянната тенденция за повишаване на котировките на алтернативни горива на средиземноморски борси, както и съотношението долар/лев, "Булгаргаз" изчислява, че цената за природния газ за второто тримесечие трябва да е 786.43 лв. за 1000 куб. м. без ДДС.

Увеличението от 166.27 лв. или 26.81 на сто не отчита недовзетия приход от “Булгаргаз”ЕАД от предходни периоди, когато Държавната комисия за енергийно и водно регулиране е определяла по-ниски цени от тези, които доставчикът плаща за руския газ.

От компанията посочват, че освен цените на горивата и на долара, влияние върху повишението на цените оказва и преминаването на подземното хранилище в Чирен от режим добив към режим на запълване на използваните през настоящия отоплителен сезон запаси. Стойността на увеличението се завишава и от разликата между заявената от "Булгаргаз” и реално утвърдена от ДКЕВР продажна цена за обществена доставка на природен газ през първото тримесечие на 2012 г., допълват от фирмата.

На 9 март в енергийния регулатор ще бъде внесено окончателното предложение на "Булгаргаз" с прецизирани дотогава изменения, влияещи върху ценообразуващите фактори, като цени на петролни продукти, курс на лева спрямо долара и количества газ.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес