България чисти имиджа от Могилино с реклама в “Икономист” и “Файнейшъл таймс”

С платени статии ще се рекламира проектът за извеждане на деца от домове

Тотьо Младенов

Очевидно с цел да чисти имиджа си на страна, в която деца от домове живеят в престъпна мизерия и нечовешко отношение, българското правителство ще пуска платени публикации международните финансови издания “Файнейшъл таймс” (Financial Times) и “Икономист” (The Economist), в които ще рекламира проекта си “Детство за всички”. Проектът предвижда над 1800 деца да бъдат изведени от сиропиталищата до 2014 година.

Материалите ще бъдат платени със средства на оперативна програма “Регионално развитие”, научи Mediapool.

Уникално българско ноу хау

Целта е да се представи уникалния български проект, който е единствен в Европейския съюз, така че в следващия програмен период да бъде приложен и в други европейски страни, обясниха от оперативна програма “Регионално развитие”.

Оказа се, че българското "ноу хау" е в кръстосаното финансиране на проекта по три европрограми, като се реализира от пет институции съвместно с общините.

Регионално развитие” и Програмата за селските райони дават около 100 млн. лв. за строителство на къщички и центрове от семеен тип.

Европейската програма “Човешки ресурси” пък ще отпусне над 100 млн. лв. по т.нар. меки мерки - заплати на приемните родители, обучение и издръжка на социалните работници, които се грижат за децата.

В нито една страна членка на ЕС досега един проект не е бил финансиран от няколко европейски фонда и това го прави уникален, защото дава модел за решаване на проблем, че използване на различни финансови инструменти, обясни министърът по еврофондовете Томислав Дончев при стартирането на проекта преди повече от година.

На последното заседание на правителството (25 април) обаче става ясно, че планът за извеждането на децата от социалните домове е пред провал, ако държавата не вдигне парите на общините за издръжката им. Въпросът е поставен от социалния зам.-министър Валентина Симеонова и регионалния министър Лиляна Павлова.

Причината е, че средствата за социални услуги не са актуализирани през последните две години.

Другият проблем е, че според правилата на ЕС един проект се смята за устойчив, ако работи поне 5 години. В противен случай страната трябва да възстанови европейските пари, напомня министър Павлова на последното правителствено заседание.

Министърът по еврофондовете Томислав Дончев обаче отрича да има проблем с проекта.

Детство за всички

Проектът “Детство за всички” е първият проект от стратегията на правителството за деинстунализация на децата от социалните домове. Той предвижда извеждането до 2014 г. на 1800 деца над 3-годишна възраст и младежи с увреждания. Това ще става с поетапното им извеждане от 24-те дома за деца с умствена изостаналост и 31 дома за медико-социални грижи.

Проектът се изпълнява от юни 2010 г. от Държавната агенция за закрила на детето в партньорство с Министерството на труда и социалната политика, Агенцията за социално подпомагане и Министерството на здравеопазването.

В края на 2011 г. по оперативна програма “Регионално развитие” бяха отпуснати близо 30 млн. лв. на 23 общини за изграждане на жилища от семеен тип за настаняване на децата. Някои от центровете вече са готови, като около стотина деца са изведени от сиропиталищата и са настанени в тях.

Общо по проекта до 2014 г. трябва да бъдат изградени нови 149 центъра от семеен тип. Във всеки един от тях ще бъдат настанени до 12 деца, като за тях ще се назначи персонал, който да се грижи.

Отделно трябва да се построят 37 дневни центрове за деца с увреждания и още 34 нови центърове за рехабилитация и социална интеграция. Новото е, че тези къщички от семеен тип ще са в големите населени места, където има достъп до качествена медицинска и образователна грижа. Така децата с увреждания няма да са скрити от обществото в отдалечени малки села, както беше досега, посочиха от Агенцията за закрила на детето.

Европа има какво да научи от нас

Има доста проблеми със социални домове и в старите страни членки, коментира пред Mediapool Георги Богданов, изпълнителен директор на Националната мрежа за децата. Тя обединява над 100 неправителствени организации, работещи в сферата на децата и семействата.

В Белгия има домове за деца до 3 години, които трябва да бъдат затворени, каза Богданов. По думите му в Швеция също има проблемни домове.

Проблемите не са само в новите членки като нас, Словакия, Словения, Унгария, Румъния. В Западна Европа обаче има много по-добре развит сектор със социални услуги и се предлага социална подкрепа за децата и семействата, докато тук все още ги няма. И това е големият проблем на деинституционализацията в България, защото в момента ние затваряме домове, но трябва да разкриваме и социални услуги“, коментира Богданов.

Според него твърде рано е да се каже доколко българският модел е успешен, защото програмата е все още в самото начало. “За да бъде успешен, проекта трябва да има съпътстващи услуги, защото ако децата бъдат затворени само в тези центрове, без да излизат в общността, без да ходят на училище и детска градина, те отново ще се превърнат в едни малки институции. Така че за нас като неправителствени организации, основната роля е ние да влияем на този процес, децата да бъдат изведени в общността и да имат осигурен финансов стандарт“, заяви Богданов пред Mediapool.

Фалстарт с рекламата

Засега рекламата във Файнейшъл таймс” (Financial Times) и “Икономист” (The Economist) временно се отлага. Причината е в "свръхизискванията" на министерството на регионалното развитие към изпълнителя – отправка от първа страница и публикация до 48 часа след подаване на заявката.

Икономист” са отговорили, че не може да има отправка от първа страница, а платените публикации трябва да бъдат предадени най-малко две седмици преди датата на излизане на изданието. Това е и причината МРРБ да прекрати поръчката за избор на медия шоп за популяризиране на оперативната програма за 450 хил. лв. Рекламата в двете международни издания беше част от поръчката.

България бе принудена да предприеме по-сериозни мерки за справяне с изоставените си деца след силния отзвук в Европа на филм на ББС, съдържащ 90 минути "неподправен ужас" от дома в Могилино.

Само преди дни министърът на здравеопазването разкри чудовищни нарушения в дома за медико-социални грижи в Плевен, където за една година и половина 18 деца са починали.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?