България да спре да шпионира Запада и да изчисти кадрите на ДС

"Призовавам най-настоятелно българското правителство да се откаже от политиката си на шпиониране на Запада и да започне да провежда нова кадрова политика по отношение на тайните си служби, насочена към повишаване на доверието към тях и към страната". Това заяви депутатът от управляващата в Германия Социалдемократическа партия и член на комисията по външните отношения в Бундестага Маркус Мекел в интервю за Радио Свободна Европа и изтъкна още, че изпълняващият длъжността директор на Националната разузнавателна служба полк. Кирчо Киров не се ползва с доверието на Запада, тъй като 15 години е работил за бившите тайни служби на комунистическия режим.

Депутатът Мекел, който е и председател на германската делегация в Парламентарната асамблея на НАТО, беше запитан дали се разраства шпионският скандал в Германия, при който висш служител на немското разузнаване БНД бе арестуван за това, че подавал секретна информация на българска агентска, работила в консулството в Мюнхен.

"С голяма загриженост наблюдавам, че не само в германската служба по разузнаването БНД е имало хора, които са предавали на чужди разузнавания информация, която очевидно надхвърля рамките на сътрудничеството между службите. Загрижен съм от българската активност в тази посока, и трябва ясно да кажа, че тази активност от българска страна има дълга предистория. В избухналия в Германия скандал с разузнаването България отново играе централна роля", посочва Маркус Мекел пред Радио Свободна Европа.

Кадровите назначения са скандални

"На фона на съмненията, които предизвиква във всички западни страни личността на сегашния ръководител на българските тайни служби Киров, случващото се сега е направо скандално", добави Мекел.

На въпрос за съмненията у западните партньори около личността на полк. Киров, членът на външната комисия в Бундестага казва, че сегашният директор на НРС "е работил 15 години за бившите комунистически тайни служби по направление на западните страни, т.е. тези, с които сега България търси сближаване в рамките на ЕС и НАТО, в т.ч. Германия."

"Не мога да говоря от името на правителствата, защото те сами трябва да сторят това. Но като депутат, който се занимава с тази проблематика, трябва да ви кажа, че имам възможно най-големите опасения относно това назначение. И както изглежда, това не е изолиран случай, имайки предвид опита за назначаване на г-н Аспарухов (чието име германският депутат произнася като "Аспаручев" - б.р.), който е човек с подобно професионално минало и който трябваше да стане координатор на българския премиер за службите".

Когато чувам и чета, каза още Маркус Мекел, че в чуждите посолства, например в Испания, Франция и Германия, продължават да бъдат изпращани хора, които най-малкото преди са работили за комунистическите тайни служби, (и само толкова мога да кажа за тези хора сега), това е сигурен знак за тревога, който повдига въпроса за надеждността на България в един процес, за който тя публично декларира, че е нейна официална политика, т.е. интеграцията в НАТО и ЕС.

Махането на Киров от НРС ще засили доверието към България

Мекел е категоричен, че София трябва да преосмисли оставането на полк. Киров като шеф на разузнаването: "Това ще бъде стъпка, насочена към изграждане на доверието спрямо България, както по отношение на въпросната личност, така и като цяло към тайните служби, тяхната дейност и за промяна на тяхната политика".

На въпрос дали за него е станало категорично ясно, че тайната информация от Германия е изтичала към България, Мекел заяви: "Да, точно така. Проблемът е, че това е ставало чрез хора, които са били изпратени от България в Германия. И доколкото инициативата за това шпиониране е българска, и по-специално набелязването на кадри на старите комунистически тайни служби и планирането, т.е. вземането на решенията за това, виждам един много тревожен знак".

България да спре да шпионира Запада

Татяна Дончева защити Киров, но се пообърка
Полк. Кирчо Киров не е работил по направление западните страни, а за Балканите, заяви депутатът от БСП Татяна Дончева в предаването "Блиц" по повод твърденията на германския депутат Маркус Мекел, че полк. Киров е работил 15 години в комунистическите тайни служби по направление западните страни. Неточностите в твърденията на Мекел, според Дончева, се дължат на "вътрешен за България източник, който има проблеми с отстраняването на няколко души".
Ако г-жа Дончева се замисли, ще се спомни, че Гърция и Турция - и двете балкански страни - като членки на НАТО и капиталистически държави попадат в кръга "западни" и "вражески" държави, срещу които работеше бившата ДС. Но и това не е основният проблем с полк. Киров, а неговите две специализации в КГБ, които са категорично доказателство за зависимост.
още

"Аз мога да призова най-настоятелно българското правителство да се откаже от политиката си на шпиониране на Запада и да започне да провежда нова кадрова политика по отношение на тайните си служби, насочена към повишаване на доверието към тях и към страната", заяви Маркус Мекел.

Запитан в състояние ли е шпионският скандал да се отрази негативно върху отношенията между Германия и България, той заяви: "Смятам, че от това, което казах по темата, това е станало достатъчно ясно".

На въпрос дали от позицията си на ръководител на делегацията на Германия в Парламентарната асамблея на НАТО смята, че казусът с изтичането на информация към България може да стане обект на разглеждане и от НАТО, и по-важното, дали е в състояние да се отрази на членството на България в пакта, Маркус Мекел каза:

"Няма да спекулирам. Ние се намираме в една важна за България фаза, когато наистина имаме взети решения, но тяхното налагане е въпрос и на доверие към България. Тук трябва да кажем, че това доверие не е такова, че да благоприятства изпълнението на тези решения, и затова още веднъж призовавам българското правителство и министър-председателя по най-бързия начин да бъде прекратена тази политика, да се заложи на друга кадрова политика, и да спре шпионирането на Запада".

Разбираемо е, че правителствата не говорят с желание и открито за тайните си служби, каза още германският депутат повод твърденията на българските институции, че не Германия не е била шпионирана.

Пламен Панайотов: Нямаме официално становище на Германия

"Официално становище от германска страна пред представители на изпълнителната власт у нас няма", заяви вицепремиерът Пламен Панайотов по повод изявлението на Мекел, че Западът няма доверие на полк. Киров. Панайотов обяснява думите на Мекел за шефа на НРС Кирчо Киров единствено като демократичното право на всеки да изразява собственото си мнение.

Българското правителство ще коментира само след официална реакция, изтъкна Панайотов пред Дарик радио и припомни, че германското правителство и в частност ръководителят на делегацията на Бундестага в НАТО Маркус Мекел винаги са имали положителна позиция относно евроатлантическата интеграция на България.
На въпрос защо Кирчо Киров толкова месеци е само и.д. на НРС, а не титуляр на службата, вицепремиерът Панайотов обясни, че причината е единствено в спецификата на дейността на службата. Това е решение на българските държавни институции, а не на когото и да било от чужбина, допълни Панайотов.

Вицепремиерът увери още, че досега няма официална позиция на което и да е правителство на държава - членка на НАТО и ЕС по повод другата забележка на Маркус Мекел, че във всичките ни задгранични мисии има предимно служители на бившата държавна сигурност.

Пламен Панайотов съобщи още, че вече е започнала работата по писането на закон за националните служби и че не той е човекът, който оглавява работната група по създаването му.

Миналата седмица главният секретар на МВР Бойко Борисов се опита да опровергае публикация в немския "Берлинер цайтунг", че изпратеният преди няколко месеца български полицейски аташе в Германия е бивш служител на Първо главно управление на ДС. Борисов заяви, че аташето Георги Ненов в действителност е бил служител на Второ главно - т.е., на вътрешното разузнаване. Той не коментира защо за полицейско аташе е изпратен човек, който няма никакъв стаж в полицията, а само в бившата ДС и впоследствие в НСС.

Още от България