България дадена на съда в Страсбург за заплаха срещу разследващата журналистика

България дадена на съда в Страсбург за заплаха срещу разследващата журналистика

Адвокат Михаил Екимджиев е внесъл жалба в Европейския съд по правата на човека в Страсбург от името на български журналисти, които съдят държавата заради съществуваща заплаха за разследващата журналистика у нас.

Повод за това са двата драстични случая от миналата година, когато прокуратурата образува проверка срещу журналисти от Би Би Си за филма “Да купиш игрите”, показващ члена на Международния олимпийски комитет (МОК) Иван Славков да дава съгласие за подкуп, и повдигна обвинение срещу румънския журналист Джордже Бухнич, снимал незаконна продажба в безмитния магазин на ГКПП Дунав мост. И в двата случая за целите на журналистическите разследвания е използвана скрита камера, поради което разследването и обвинението са по чл. 339 “а” от Наказателния кодекс.

Двата случая предизвикаха бурна реакция сред медийните и правозащитните организации в България, които настояха за незабавно изменение или отмяна на чл. 339 “а”. Въпреки ангажимента на политици от различни партии, обаче, това едва ли ще стане в рамките на настоящия парламент.

 “Имаше предостатъчно поводи за законодателна реакция, която действително да ни доближи до Европа, до европейските ценности и европейското право тогава, когато става въпрос за защита на обществения интерес, когато става въпрос за защита и на журналисти, които изпълняват своя професионален дълг”, обясни в сряда адвокатът по човешките права Михаил Екимджиев пред Mediapool  и Радио Нова Европа. Той е решил да отнесе случая към съда в Страсбург, защото смята, че на този етап няма изгледи въпросът с чл. 339”а” да бъде решен в полза на обществото.

“Очаквано е произнасянето на съда да се случи не по-рано от 4-5 години - това е обичайното темпо на Европейския съд - но на този етап като че ли не остана друго правно средство срещу това безумие в националното ни законодателство”, смята Екимджиев. Той припомни, че всяко решение на Европейския съд има индивидуални и публични ефекти. Индивидуалният ефект е, че неговите клиенти (журналисти, чиито имена няма да упоменаваме) биха могли да получат обезщетение. Целта на делото обаче е при евентуално осъдително решение на съда Комитетът на министрите на ЕС да препоръча на България да промени член 339”а” от НК.

“Защото вие виждате как всички институции се барикадират, тъй като е очевидно, че власт имеющите в България определено нямат интерес от публичен контрол, те нямат интерес журналистите да могат да следят техните и на техните подставени лица действия. Така че без външен натиск аз силно се съмнявам, че подобна законодателна промяна би се състояла”, категоричен е Михаил Екимджиев.

Според него не е изключено самото образуване на дело в Европейския съд, което се очаква да стане по-скоро, да предизвика законодателна реакция от страна на българските политици.

Междувременно румънският журналист Бухнич обжалва в русенския Окръжен съд присъдата, наложена му от районния съд в града на 3 декември м.г. Той бе осъден да плати 1000 лв. глоба, а очилата с вградената скрита камера, с които е снимал в безмитния магазин, бяха конфискувани. Делото по обжалването ще се гледа в четвъртък, 7 април.

Запитан има ли шанс румънският журналист да спечели делото, Михаил Екимджиев отговори, че всичко зависи от това как съдът ще погледне на този казус.

“Аз смятам, че колкото и да е калпав текстът на член 339 “а”, той позволява журналисти да не бъдат осъждани, да бъдат признавани за невиновни, тъй като според него на наказателна отговорност подлежат тези лица, които без съответно разрешение използват специални технически средства. А в българското законодателство не са предвидени разрешения за използването на скрити камери, за използването на записващи устройства, за използването дори на мобилни телефони със записващи функции. Така че след като в нашето законодателство няма специален разрешителен режим за използването на такива средства, не би могла да се търси наказателна отговорност от лица, които без разрешение ги използват, след като на практика няма нужда, тъй като няма регламент за такова разрешение”.

Адвокат Екимджиев подчерта, че една оправдателна присъда е може би “единственият добър шанс държавата да предотврати евентуално осъждане от Страсбург от самия румънски журналист, защото аз съм дълбоко убеден, че това е просто един проект за неговата защита”.

“Говоря за цялостния замисъл на тези снимки, на неговото арестуване, на неговото осъждане. Според мен това беше най-добрият начин да се покаже, че първо – България не се бори срещу корупцията и второ – че българската съдебна система ако работи, не работи срещу корупцията, а срещу тези, които се опитват да я разобличават.

Засега румънската страна категорично печели и единственият начин България да излезе от този порочен кръг, в който се вкараха самите български институции, е една оправдателна присъда. В противен случай просто ще бъдат изчерпани вътрешно правните средства и ще бъде открит пътя за осъдително решение, което ще бъде още по-осъдително за България, тъй като ще бъде инициирано от румънски гражданин и скандалът ще бъде грандиозен”, категоричен е адвокат Екимджиев.

Към момента скандалът е достатъчно злепоставящ България. Авторитетни медии от световен мащаб като Интернещънъл Хералд трибюн и Ню Йорк таймс вече писаха за ограниченията срещу разследващата журналистика в България, международни правозащитни организации и европейските институции бяха сезирани за случаите на преследване на журналисти, които алармират за евентуални случаи на корупция в България.

Обърнато бе и внимание на факта, че вместо да започне разследване срещу Иван Славков за корупция или за злоупотреба със служебно положение, през есента на м.г. прокуратурата започна разследване срещу създателите на филма “Да купиш игрите”.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?