България е 14-та в света в привличането на изнесени бизнес процеси

Ръст от 54% на инвестициите в бизнес имоти спрямо миналата година

България е 14-та в света и трета в Европа в привличането на изнесени бизнес процеси – центрове за услуги или производства. Това показва проучване на международната консултанска компания за имоти "Кушман и Уейкфилд" (Cushman & Wakefield) в 33 страни по света.

На първа позиция в света е Румъния. В Европа пред нас е още и Чехия (13-а в света).

Интересът към бизнес имоти у нас расте, като българският пазар отразява международната тенденция за инвестиции в офис, търговски и индустриални площи в Европа.

Европа е в центъра на световното внимание, каза Питър Виктор, старши управляващ директор на "Кушман и "Уейккфилд" за Европа, Близкия Изток и Африка.

От началото на годината до септември от Северна Америка в Европа са вложени 38.6 млрд. евро в сектора на бизнес имотите, докато от Европа към Северна Америка са излезли под 10 млрд. евро. т.е. нетният инвестиционен поток достига близо 29 млрд. евро в полза на Европа. Подобни са тенденциите и при инвестициите от и към Азия, Южна Америка, Близкия изток и Африка.

Инвестициите в бизнес имоти у нас възлизат на 114 млн. евро, като са сключени 26 сделки до момента. Това е с 54% над отчетения обем за цялата 2013 г. , сочат данните на "Фортън", българският партньор на "Кушман и Уейкфилд".

"Виждаме значително по-високо търсене на земя за строителство, както и на офис и търговски площи с потенциал за увеличаване на приходите им при успешно финансово преструктуриране, допълнителни инвестиции и намиране на нови наематели", коментира Михаела Лашова, изпълнителен директор на "Фортън". Тя очаква по-голяма активност от страна на инвеститорите през следващите месеци.

Повече инвестиции в реалната икономика

За бизнеса най-важен остава човешкият капитал. Наличието на млади и образовани хора, заедно със съотношението разходи - рискове и политическите фактори определят избора на компаниите за нова дестинация, посочи Питър Виктор.

Наблюдава се ясна тенденция към промяна на основните двигатели на търсенето на офиси. Водещи на пазара вече не са компании от финансовата индустрия, а от технологичния и медийния сектор. Това дава добри възможности за развитие и на българския пазар. От една страна, може да привличаме нови компании от технологичния сектор, а от друга - и финансови компании, които изнасят от основните си пазари редица процеси с цел оптимизация, посочи Питър Виктор.

Делът на ИТ и аутсорсинг секторите от усвоените офис площи нараства от 40% през 2012 г. до 52% за първите 9 месеца на тази година у нас, сочат данните на "Фортън".

Пазарът на офиси в София отбелязва ръст трето поредно тримесечие, като обемите, усвоени към септември, надхвърлят тези за цялата минала година. Остава тенденцията за лек ръст на наемите на първокласни площи заради ограничения обем на новото строителство.

Засиленото търсене на качествени площи е свило дела на празните офиси във водещите проекти до 4% срещу 27.5% за пазара на офиси като цяло. Търсенето остава силно, но се доминира от премествания, разширявания и продължаване на договори за наем.

Тестват новите пазари с онлайн търговия

Международните търговци продължават експанзията си на ключови пазари, като първо ги тестват чрез онлайн търговията.

"Предлагането на търговски площи вече зависи не само от строителството, а и от затварянето на съществуващи проекти", коментира Михаела Лашова.

Търсенето на площи в моловете остава стабилно, а наемателите все още диктуват условията.
Въпреки засиленото предлагане наемите държат нива.

Изключение прави само търговската улица на София – бул. "Витоша", където предлагането не може да задоволи търсенето и наемите започват да растат.

Тенденциите в глобалния търговски сектор влияят и върху логистичния сегмент, където стремежът е да се застане близо до клиента и да се скъси времето за доставка.

Още от Бизнес

Адекватни ли са мерките за кризите с водата и боклука?