България е с Великобритания – и публично, и в частни разговори, увери Дончев

Ситуацията между Лондон и Москва била по-лоша от Студената война

България е с Великобритания – и публично, и в частни разговори, увери Дончев

България и публично, и в частни разговори, е изразила солидарността си с позицията на Великобритания в дипломатическата криза с Русия, провокирана от отравянето на бившия двоен руски агент Сергей Скрипал.

Това коментира вицепремиерът Томислав Дончев в събота пред Нова телевизия, ден след като Министерският съвет реши да не гони от страната руски дипломати, каквато бе обединената реакция на западния свят.

"България няма как да е между ЕС и Русия. България е в ЕС и по отношение на това спор няма", увери Дончев по повод критиките, че по този начин София демонстрира проруска позиция.

По думите на вицепремиера от развоя на събитията зависи дали в бъдеще ще бъде предприета друга мярка. На въпроса дали върху България е имало натиск по отношение на реакцията ѝ по случая, той отговори: "Имало е разговори. Не опити за натиск. Българското правителство не работи под натиск".

Според него ситуацията около конфликта между Москва и Лондон е по-лоша дори от тази по време на Студената война.

"Напрежението ескалира много, много бързо. Това е до голяма степен непозната ситуация и обичайните матрици не ни вършат никаква работа", отбеляза Дончев.

"Много ми се иска това, което започва, по никакъв начин да не може да бъде определяно с термина "война". Противопоставянето ескалира. Има разлики, което чертае нов световен ред. Не смея да гадая как ще приключи това", допълни вицепремиерът.

"Това е използване на бойно отровно вещество, което е абсолютно недопустимо. Става въпрос за бивш полковник от руските служби. Нека не се правим на деца. Колко е трудно да се докаже кой по какъв начин е направил това нещо. Има различни теории кой има интерес", лаконичен беше Томислав Дончев.

Споделяне

Още от Свят