България е шампион по ръст на авиопътниците в ЕС

България е шампион по ръст на авиопътниците в ЕС

България води класацията по най-голям ръст на авиопасажерите в Европейския съюз (ЕС) за 2016 г. Пътниците, обслужени на летищата у нас през миналата година, са над 9.32 млн., което е увеличение от 22.5 на сто на годишна база. Това показват данни на Евростат за пътническия авиотранспорт, публикувани в сряда.

Според статистиката общо обслужените пътници по летищата в ЕС са рекордните близо 1 млрд. души. Това е повишение с 5.9 на сто спрямо 2015 г. и с близо 30% в сравнение с 2009 г. Ръстът се дължи основно на пътуванията между страните в ЕС. Превозите извън съюза са около 36 на сто от всички пътувания, а около една пета се падат на националните превози.

Увеличение на броя на пътувалите със самолет има в почти всички държави от съюза с изключение на Белгия и Словения. В челната тройка по най-голям ръст освен България са Румъния (20.5%) и Кипър (18.1%). Рязкото нарастване на пътуванията със самолет у нас се обяснява основно с експанзията на нискотарифните превозвачи. Очаква се рекордите да продължат и през тази година, след като на летище София вече беше посрещнат 5-милионният пътник. Миналата година само един ден не стигна, за да бъде постигнат този брой на пътниците. Сега това се случва 2 месеца преди края на годината.

Все пак софийското летище остава едно от най-малките в ЕС - на 73-о място по брой обслужени пътници. Като цяло страната се нарежда сред последните 10 в ЕС по брой на авиопасажерите. Най-многобройни са пътниците, минали през летищата във Великобритания - 249 млн. души. Следват Германия (201 млн.), Испания (194 млн.), Франция (145 млн.) и Италия (135 млн.).

Най-голямото летище остава лондонското "Хийтроу" (75.7 млн. обслужени пътници). Следват парижкото "Шар дьо Гол" (65.8 млн.) и аеропорта в Амстердам (63.6).

На територията на ЕС миналата година шестима души са загинали при инциденти в гражданската авиация с европейски самолети.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?