България е в топ 5 на Европа по жертви на трафик на хора

България е сред първите пет държави в ЕС, които са дали най-много жертви на трафика на хора, съобщи в понеделник Антоанета Василева, главен секретар на Националната комисия за борба с трафика на хора. Институцията представи и проект за подобряване на националната политика за борба с трафика на хора чрез обмяна на опит с холандските власти.

Пред БНР Василева обясни, че българските власти има нужда да подобрят методиката за събиране на данни за този вид престъпление и анализирането им.

"Холандия е една от страните, където имаме най-много жертви на трафик. След 3-4 години усилена работа с холандските колеги се забелязва един такъв лек спад по отношение на жертвите на сексуална експлоатация, но за съжаление финансовата криза разкри възможности за експлоатиране на хора в трудовата сфера", допълни тя.

През 2011 година общо 541 българи са станали жертви на трафик, като 90 от тях са мъже и са жертви на трудова експлоатация. "Генерално продължава най-висок ръст да има сексуалната
експлоатация", уточни Василева.

Тя заяви, че цел на комисията ще бъде с кампании да се намали толерантността на българина към трудовата експлоатация.

"Да му покажем в годините колко е важно да има договор, защото този договор е инструментът, който го защитава, въпреки разсъждението, че социалните и здравните осигуровки всъщност го ощетяват финансово. Българите, които работят без договор извън България, страдат най-много от ситуации на трудова експлоатация.", допълни Василева.

Експертът припомни, че за първи път през 2011 година българската прокуратура е успяла да постигне осъдителни присъди за над 10 години затвор срещу трафикантите.

"Те са шест на брой за миналата година, което е наистина много добре, тъй като това е една първа стъпка към това хората да усещат, че съдебната система не толерира този тип престъпление, а и някак си трафикантите не се чувстват безнаказани", заяви Василева.

Споделяне

Още по темата

Още от България