Зинаида Златанова:

България е застрашена да бъде сред последните в ЕС по усвояване на средства

"Моето присъствие в кабинета не се дължи на нито един мой колега или познат"

Сн. БГНЕС

България е застрашена да бъде сред последните в Европейския съюз по усвояване на средства от сегашния евробюджет, заяви в Брюксел вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова.

Заради натрупани проблеми с планирането на бъдещите разходи спешно трябва да защитаваме и парите, които очакваме за периода от 2014-а до 2020-а година, заяви Златанова, цитирана от БНР.

”Ние трябва да бъдем много сериозно подготвени с обосновка къде ще ги инвестираме. За съжаление, няма никакво приоритетизиране, което аз да наследя. Няма никаква стратегическа посока, която да е зададена в миналите две, три години. Няма базови визии в сектори като например здравеопазване, образование, на които ние да стъпим и върху които да убедим Брюксел, че тези средства ще бъдат инвестирани правилно", коментира Златанова. 

Тоест, индикативно ние имаме сума, но тази сума трябва да бъде защитена сега тепърва в мълниеносни срокове”, допълни тя.

По отношение на ресора си правосъдие Златанова не очаква проблеми заради това, че няма стаж в системата. Тя обясни, че това не е изключение в Европейския съюз.

"Сега на съвета "Правосъдие и вътрешни работи" двамата ми колеги, които седяха от двете ми страни, няма да споменавам от кои държави бяха, аз им зададох този въпрос: дали те са магистрати, или имат кариера на магистрати в своите държави. Единият отговор беше да, другият отговор беше не. Така че модели има всякакви. А що се отнася до България, аз не бих позволила да ме вкарат в интрига с моите колеги юристи", каза Златанова. 

”Мисля, че досега не сме имали наистина министър на правосъдието в последните 20 години, който няма в някакъв етап от кариерата си и магистратски стаж. За същото това време, за съжаление в последните 20 години, съдебната система не напредна и не се модернизира достатъчно. Ще спра дотук дипломатично, съпоставяйки само тези два факта”, посочи тя.

Златанова отрече да е получила поста си благодарение на Моника Йосифова или на Меглена Кунева, каквито догадки се появиха непосредствено след съставянето на кабинета "Орешарски”.

"Моето присъствие в кабинета не се дължи на нито един мой колега или познат, когото съм срещнала през 15-те си години кариера в София и в Брюксел. Може да смените тези две имена с всеки друг и отговорът ми отново ще е не. Аз съм човек на България и съм човек на тежката работа. За съжаление в последните години стигнахме много различни видове позиции или задачи да се възлагат на хора, които са наши, на хора, които може би не са най-компетентните, но за сметка на това са верни на една или друга група хора", каза тя. 

Споделяне

Още от България