България, Гърция и Турция правят оповестителен център за нивото на трансграничните реки

Да бъде изграден оповестителен център, който непрекъснато да следи метеорологичната обстановка и да предава информация за нивото на реките Арда, Тунджа и Марица в граничните райони на Турция и Гърция. За това са се договорили на среща в Смолян областни управители от България и двете ѝ южни съседки, съобщи във вторник в Кърджали валията на Одрин Нусрет Мироглу.

От огромния приток на води в Тунджа в Одринско през последните седмици са били залети 250 000 декара, от които 11 000 декара с посеви. Засегнати са подпорни диги, под вода са останали къщи, удавени са 26 броя едър рогат добитък.

"В момента се изчисляват щетите от природното бедствие и е много несериозно твърдението, че Турция настоява за обезщетение от българска страна", заяви Нусрет Мироглу по повод съобщения в турската преса, че ще бъдат търсени компенсации от България за наводненията по долното течение на Марица.

София и Анкара вече водят преговори за изграждането на язовир на Тунджа, който ще ограничи евентуални поражения, допълни той.

Споделяне

Още от Балкани

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?