Френският посланик Филип Отие:

България греши, като залага само на ниски заплати и данъци

Не сте решили своите проблеми като правова държава

България греши, като залага само на ниски заплати и данъци

България греши, като смята, че с по-ниски цени може да добие по-голяма конкурентоспособност, защото винаги по-евтино може да се намери някъде, винаги по-ниски заплати и данъци могат да се намерят. Но стратегиите за конкурентоспособност трябва да се базират и на образование, и на квалификация. Грешно е да се смята, че една държава може да бъде много конкурентоспособна единствено като дава ниски заплати и като поддържа ниски данъци, заяви в събота пред Дарик радио посланикът на Франция у нас Филип Отие.

Според него обаче България има право да се гордее с бюджетните си параметри. "България може да се гордее с валутата си, с отношението на валутата си към еврото, с това, че валутният борд ѝ е позволил да задържи една ниска инфлация. Въпреки всичко, ако искате да се развивате и да бъдете конкурентоспособни, трябва да търсите и други критерии за конкурентоспособност, а не само данъци и заплащане. Франция е наясно, че от утре не могат да се изравнят данъците навсякъде. Става дума за това да се движим постепенно към еднакви стандарти", каза още Отие.

След смяната на властта в Париж в отношенията между Франция и България ще надделее приемствеността, смята посланик Отие. Според него Франция няма да промени позицията си за приемането на България в Шенген. Отие изрази надежда, че въпросът ще бъде решен от Брюксел окончателно през септември.

"България е много привлекателна страна, но като правова държава остават още много неща, които трябва да се случат, за да стане още по привлекателна. Недостатъчната атрактивност е, че не сте решили своите проблеми като правова държава", коментира още Отие.

Според него България има нужда от Закона за конфискация на незаконно придобито имущество, "защото във вашата страна има доста силно влияние на организираната престъпност и е жизнено важно в България да се плаща за дадено престъпление, това е целта на закона". "Престъпните деяния не трябва да остават ненаказани. Европейският съюз е единодушен, че този проблем трябва да се реши", допълни Отие.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?