България и Полша си поставиха за цел 1 млрд. евро стокообмен

Стокообменът между България и Полша да достигне един милиард евро през следващата година, си поставиха за цел президентите на страните Георги Първанов и Лех Качински след срещата им на "четири очи" във Варшава. Българският държавен глава е на двудневна официална визита

Качински оцени двустранните отношения като развиващи се добре, особено в икономическо отношение. Според него 1 млрд. евро стокообмен маже да се определи като план минимум, който е постижим в кратък срок.

Първанов посочи, че изпълнението на ангажимента за стокообмен от 1 млрд. евро би могъл да бъде отчетен при ответната визита на Лех Качински в България през 2009 г. Първанов каза, че очаква по-голям поток от полски инвестиции в България и изтъкна, че страната ни разполага с най-добрите данъчни стимули в Европа за чуждестранни инвестиции.

През 2007 г. стокообменът между двете страни е бил 651.4 млн. евро, което е ръст от 20.7 на сто спрямо предходната година. За миналата година Полша е заела 16 позиция сред търговските партньори на България, а размерът от инвестициите ѝ от 5.,6 млн. долара поставят Варшава на 32 място сред чуждите инвеститори у нас. Увеличението на полските туристи пък е 20.6 на сто спрямо 2006 г. и те са на девето място по брой посещения в страната ни.

Българският президент акцентира върху нуждата от разширяване на структурата на стокообмена и посочи сред сферите за сътрудничество енергетиката, миннодобивното дело, селското стопанство, хранително-вкусовата промишленост, военно-отбранителната промишленост, фармацията и туризма. Искам да видя полските туристи не само на българското Черноморие, но и в културноисторическите ни обекти и спа курортите, каза президентът Първанов.

Двамата държавни глави са обсъдили взаимодействието в ЕС, енергийната политика на Евросъюза и диверсификацията на енергоресурсите.

Това е пътят - повече източници, повече трасета, по-голяма диверсификация в енергиен план за Европа, коментира Първанов. Той е информирал полския си колега за подписаните от България споразумения за газопровода "Южен поток" и други енергийни проекти, както и че страната ни работи много интензивно по подкрепяния от ЕС проект "Набуко". Принос в ускоряването на този газопровод щели да дадат разговорите на Първанов през март с президента на Азербайджан Илхам Алиев.

Българският държавен глава се срещна във вторник и с премиера на Полша Доналд Туск, с маршала на Сейма Бронислав Коморовски и със заместник-маршала на Сената Марек Жулковски.

Първанов участва и в откриването на българско-полски бизнес форум.

Още от Бизнес

Защо Иван Гешев бе номиниран за главен прокурор?