България и Сърбия се споразумяха за намаляване на цената на роуминга

България и Сърбия се споразумяха за намаляване на цената на роуминга

Правителствата на България и Сърбия се споразумяха в събота за намаляване на цената на роуминга.

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски и сръбският му колега Сърбия Расим Ляич подписаха меморандум по темата.

Документът бе парафиран в присъствието на премиера на България Бойко Борисов, президента на Сърбия Александър Вучич, премиера на Гърция Алексис Ципрас и министър-председателя на Румъния Михай Тудосе, в рамките на провелия се днес в Белград Съвет за сътрудничество на високо равнище между четирите държави, съобщиха от правителствената информационна служба.

Споразумението предвижда страните да насърчават мобилните оператори да постигнат конкретни договорености помежду си, които да доведат до трайното намаляване на международните тарифи на роуминг услугите.

От поевтиняването на разговорите в роуминг ще се възползват близо 14 милиона граждани на двете държави. Сърбия е втората държава от Западните Балкани, с която се подписва такъв меморандум. Това е поредната крачка към изпълнението на един от основните приорите, за които страната ни ще работи в рамките на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз – комуникационна свързаност между Западните Балкани и държавите членки.

Цените за услуги в роуминг между България и Сърбия варират от 2.99 лв. до 6.99 лв. на минута и около 25 лв. на мегабайт и са едни от най-високите в Европа. 

Споделяне

Още от България