България иска да вкара свои хора в космическия център на НАТО

България иска да вкара свои хора в космическия център на НАТО

България ще се опита да има представители в новия космически центъра на НАТО. Вече тече подбор на кандидати, които да преминат специализирана подготовка, съобщи началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Според плановете на НАТО космическият център трябва да бъде изграден във военната база Рамщайн в Германия. Центърът ще изпълнява предимно координиращи функции в наблюдението на Космоса. Наблюдатели не изключват на по-късен етап Рамщайн да се превърне в команден център за отбранителни действия. Той се приема като отговор на разработваните от Русия и Китай антиспътникови системи, които могат да заглушават и дори свалят спътници. 

"В НАТО космосът е приет като оперативен домейн. В момента тази концепция се операционализира, предстои изграждането на космически център на Алианса. Нашата амбиция е да имаме свои представители в него", каза адмирал Ефтимов, който посети Висшето военновъздушно училище в Долна Митрополия по повод Международния ден на авиацията и космонавтиката и отбелязването на 60 години от полета на първия космонавт в Космоса. 

"Мисля и съм убеден, че има с какво да се гордеем като нация, която е с традиции в авиацията и впоследствие допринася много в развитието на космонавтиката", добави той.

Адмирал Ефтимов припомни, че за Военновъздушните сили (ВВС) приоритет е успешното приемане и усвояване на изтребителите F-16 Block 70, с което авиацията ни стъпва в 21-ви век. 

Сред ключовите проекти са също придобиването на нови трикоординатни радари, дистанционно управляемите системи за далечно и близко наблюдение, за командване, управление и целеуказване, за съвременна противовъздушна отбрана.

Споделяне

Още по темата

Още от България