България иска двойно повече тир карнети от Грузия

България иска двойно повече тир карнети от Грузия

Увеличаването на годишните разрешителни за автомобилни превози на товари до Грузия ще бъде договорено до няколко месеца. За това се разбраха министърът на транспорта Ивайло Московски и вицепремиерът и министър на икономиката на Грузия Димитри Кумсишвили по време на заседанието на Междуправителствената българо-грузинска комисия по търговско-икономическо и научно-техническо сътрудничество. Срещата се проведе на 2 и 3 февруари 2016 г. в Тбилиси, съобщиха от транспортното министерство.

Московски е поискал удвояване на годишните тир карнети. Основната причина за това е нарастващият стокообмен между двете държави. Това налага разрешителните за двустранни/транзитни превози да бъдат увеличени до 3000 броя, а разрешителните за превоз на товари за/от трети страни до 400, мотивирал се е Московски.

Двете страни са се разбрали увеличението да бъде официално договорено по време на заседанието на смесената българо-грузинска комисия по международен автомобилен транспорт, което ще бъде през април в София.

Двамата министри са обсъдили и развитието на транспортния коридор Европа – Кавказ – Азия. Московски предложил да бъдат проучени възможностите за организиране на редовна товарна железопътна линия по направлението Варна –Тбилиси – Баку. Така ще се създадат благоприятни условия за нарастване на българския износ не само за Грузия, но и за Армения, Азербайджан и централно-азиатските държави. Подобна жп връзка ще предостави възможности за ползване на транспортните коридори с Китай и с Иран, които ще преминават през Грузия и България с използване на пристанищните инфраструктури и фериботните връзки между двете страни.

За целта е подписан Меморандум за разбирателство между "БДЖ – Товарни превози" и "Трансказказки терминали", дъщерно дружество на Грузинските железници. Документът дава възможност за развитие на превозите през железопътно-фериботната връзка Варна – Иличовск – Поти/Батуми. Очакванията са за привличането на нови товари и възможното присъединяване на българският товарен железопътен превозвач към инициативата "Silk Train" – контейнерен влак свързващ грузинското пристанище Поти с Баку и превозващ товари от Китай за Европа по транс-каспийския маршрут.

Двамата министри са обсъдили още и възможностите за създаването на въздушна линия между България и Грузия. Те се споразумяха да обединят усилията си за създаването на добри условия за привличане на авиационни оператори, които да извършват директни полети. Това ще спомогне за развитието на туризма и търговско-икономическите отношения.

В областта на информационните технологии и съобщенията бяха обсъдени възможностите за сътрудничество в областта на инфраструктурата за широколентов достъп и предоставяне на широколентови услуги за слабо населените и икономически изостанали райони. Българската страна е представила проект на ново споразумение за сътрудничество в сферата на информационните технологии и съобщенията.

На заседанието са били разгледани актуални въпроси на българо-грузинските икономически отношения и възможности за разширяване на двустранното сътрудничество в множество области като търговия, транспорт и информационни технологии, туризъм, селско стопанство, енергетика, образование и наука и др.

Споделяне

Още от Бизнес