България измества Турция в производството на синтетична дрога

България се превръща в главен канал за трафик на наркотици и в значителен производител, който започва да измества Турция в производството на синтетична дрога. Това се отбелязва в годишния отчет на Държавния департамент на САЩ за производството и трафика на наркотици в света през миналата година, цитиран от Дойче веле.

В доклада са отбелязани усилията на правителството да спре трафика на наркотици и да задържа производители и преносителите на дрога, но посочва, че от 75 арестувани и предадени на прокуратурата, няма нито един осъден. Отново се отбелязва корупцията в митниците и необходимостта от реформа в съдебната система.

Заради участие на българските полицаи в международни операции по пресичане на наркоканали, сред която най-успешна бе "Лунна светлина", главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов получи множество благодарности от Американската служба за борба с наркотрафика ДЕА и от западни партньори.

още

Новият доклад на Държавния департамент обхваща към 200 страни и териториални единици. Това е единствената американска държавна публикация, която описва свързаните с наркотиците дейности извън Съединените щати. Докладът е предназначен за Конгреса и играе важна роля при преценката на всяка от държавите, получили американска помощ през последните 2 години.

Тази година в доклада е отделено специално внимание на финансирането на тероризъм с пари, идващи от трафик на наркотици. Фокус на този 18-и по ред годишен доклад, който съдържа близо 1000 страници и е в два тома, е върху главните световни производители и разпространители на наркосубстанции в Латинска Америка и Близкия изток. Той включва обаче и детайлни анализи за Европейските държави.

На България, разположена стратегически на кръстопътя на няколко вида незаконен трафик, е отделено внимание и в двете части на доклада.

За нея се казва, че е една от главните транзитни държави, която също е и производител на непозволени субстанции с наркотичен ефект. Освен наркотици през България преминават и други видове контрабанда, мръсни пари и трафик на хора. Тя е канал за преминаването на хероин от Югозападна Азия, както и за химикали, използвани за производството на хероин, които идват от бивша Югославия и отиват в Турция.

Осемдесет процента от хероина, разпространяван в Европа, е бил транспортиран през България, се казва в доклада. През последната година обаче страната се е превърнала от главен канал за трафика на наркотици и в значителен производител. Тя е започнала да измества Турция като производител на синтетични наркотици и в нея се преместват все повече лаборатории. В самата страна употребата на синтетични наркотици е надминала употребата на хероин.

Домашното производство на естествени наркотици в България е слабо, отглеждат се главно малки количества опиумен мак и канабис, които не са достатъчни, за да се създаде значителен износ.

Отчитайки успехи в борбата с производството и трафика на наркотици, през февруари НСБОП регистрира тенденция на увеличаване на производството на синтетична дрога и трафика на продукцията към страните от Близкия изток, където пазарите за тях са традиционни. Само за миналата година у нас са разкрити 5 лаборатории за производство на синтетична дрога. Данните на българската служба сочат, че България остава транзитна държава по пътя на хероина към страните от Европейския съюз. Не са малко и случаите, при които български граждани са куриери на малки пратки кокаин.

Страната е на пътя на главния балкански канал Турция - Румъния, по който преминава главно хероин от Афганистан, както и марихуана и кокаин, се посочва в доклада на Държавния департамент. Този канал продължавал да бъде много активен въпреки всички усилия на балканските държави да препятстват търговията с наркотици. Според американския доклад в България се употребяват най-вече канабис, хероин, синтетични дроги и кокаин. По статистически данни месечната консумация на хероин в страната била 60 кг, от тях почти 25 кг се консумирали в София. Употребата на наркотици в страната обаче не е нараснала така драматично, както се е прогнозирало.

Докладът посочва, че България е една от европейските страни, заловила най-големи количества наркотици. От януари до септември 2003 година българските власти са заловили 1074 кг наркотици, това включва 451 кг хероин, 29 кг марихуана и 341 кг амфетамини. Освен тях 1500 кг химикали за производството на хероин са били заловени в операции между 10 юни и 10 юли.

Докато усилията на българското правителство да спре трафика и производството на наркотици през страната са оценени положително, в доклада се повтаря оценката от миналогодишния доклад, че корупцията представлява сериозен проблем, който вреди на борбата с незаконния трафик.

От януари до октомври полицията е арестувала 111 души, разпространяващи или произвеждащи наркотици. От тях 75 случая са били предадени на прокуратурата, но нито един от тях не е приключил с действителна присъда. Макар да нямало данни за корупция, свързана с наркотици на високо държавно ниво, митническите служби, казва се в доклада, се смятат за най-корумпираната държавна агенция.

Препоръките на Държавния департамент не се различават много от миналата година - да се извършат структурни реформи на съдебната система, да се направят промени в тромавия Наказателен кодекс, да се продължи реформирането на митническите власти, провеждането на антикорупционните програми, да се преследват лидерите на организираната престъпност, да се обучат все повече следователи, прокурори и съдии и да се въведат адекватни механизми за защита на свидетелите.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?