България изостава в борбата с някои ракови заболявания

България е сред изоставащите страни в борбата с някои ракови заболявания, при които шансовете за оцеляване на пациентите са добри. Това показват данните от изследване, цитирано от Франс Прес.

Става дума за рака на дебелото черво, на правото черво и за лимфомите. В тези случаи, шансът пациентът да преживее пет години с някое от трите заболявания е съответно 47, 45 и 50 процента у нас, докато в по-напредналите страни шансове имат съответно 57, 56 и 59 процента. Другите държави от Европейския съюз, които показват ниска успеваемост в лечението на тези заболявания, са Литва, Латвия, Естония, Полша и Словакия.

В тези страни ситуацията с болните от рак на гърдата обаче се е подобрила и шансовете за 5-годишно преживяване са достигнали 75 процента, сочи изследването.

В периода 2003-2007 година повечето европейски страни са отчели подобряване в продължителността на живота на раковоболните, като най-добри резултати показват Австрия, Белгия, Франция, Германия, Швейцария, Италия, Португалия и Испания.

Все пак медицинската статистика отчита различия по отношение на някои видове рак между източноевропейските страни и останалата част на континента.

Констатирано е, например, че във Великобритания и Дания раковите заболявания се диагностицират късно, докато страните от Източна Европа страдат основно от липсата на обществено финансиране и от програми за адекватно навременно диагностициране на заболяванията.

За целите на новото изследване са анализирани 5 милиона раковоболни възрастни и 60 хиляди деца в периода 2000-2007 г. от 29 европейски страни.

При една трета от случаите на ракови заболявания шансът да се преживеят пет години е 80 процента, констатира изследването. Начело са туморите на тестисите, където възможностите за петгодишно преживяване са 88 процента, толкова е и при туморите на устните. Следват ги туморите на щитовидната жлеза с 86 процента и на простатата с 83 на сто.

За така наречените лоши ракови заболявания, като рак на панкреаса, на черния дроб, на белия дроб, на мозъка, на плеврата, на хранопровода шансовете пациентът да оцелее през следващите пет години са под 25 на сто.

Ситуацията се е подобрила глобално в Европа по отношение на болните от рак деца, като шансовете им за петгодишно преживяване са между 70 и 80 процента в различните държави.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?