Кристалина Георгиева:

България може да изтегли заем от 1 милиард лева за стимулиране на икономиката

България може да изтегли заем от 1 милиард лева за стимулиране на икономиката

България малко пренави пружината на финансовата дисциплина, заяви българският еврокомисар Кристалина Георгиева. Според нея сега има ”пространство, в което да се мисли за поемането на нов заем", но е много важно за какво трябва да бъдат използвани тези пари. Георгиева посочи пред  Дарик радио, че може да се говори за около един милиард лева.

”Аз винаги се притеснявам, когато се взема заем за вътрешни цели, защото според мен със заем трябва да се финансира стимулирането на икономиката", каза Георгиева.

Тя бе категорична, че ако говорим за заем, той може да бъде и от вътрешния пазар.

Според нея е много важно да се увеличат доходите на хората.

На въпрос защо, след като знае какъв е пътят пред България, не си вземе няколко месеца отпуска, за да стане служебен премиер, Георгиева отговори: ”Защото трябва да напусна мястото си като еврокомисар". Тя бе категорична, че не може по време на отпуска да участва в управлението на страната.

Според нея следващото правителство трябва да раздели финансовия министър от вицепремиерското място по икономическите въпроси. На подобно мнение е и президентът Росен Плевнелиев, който обяви подобни планове за служебното правителство.

”Ние знаем, че у нас две неща останаха нерешени - едното е социалната тема и второто - подпомагането на малкия и среден бизнес", каза Георгиева.

Тя коментира още, че няма политическа готовност България и Румъния да бъдат приети в Шенген. По думите ѝ на фона на приоритетите, които стоят пред страната ни, това не е най-важната тема.

Приемането в Шенген бе обявено от правителството на ГЕРБ като основен външнополитически приоритет, но след като стана ясно, че не може да се реализира, управляващите заговориха, че е по-добре дори да се изчака.

”Ние трябва да влезем в Шенген, но не е приоритетът, в който трябва да се фокусираме с всички сили. Настроението е да има увереност във всички държави и тогава да се внесе за обсъждане в Съвета за сигурност", каза Георгиева.

Редица държави,  сред които и Германия, са против приемането на България заради лоши резултати в борбата с корупцията и престъпността.

”От Брюксел това, което се вижда е, че кризата генерира вълна от недоволства. Включително и в нашите съседи като Гърция и Румъния има турболенции", допълни българският еврокомисар. Според нея тревогата в Брюксел върви в две насоки - първата е какво да направим, за да решим проблема с безработицата и дали мерките, които се вземат, са достатъчни

”Втората тревога е дали, когато се насочим към растеж и решаване на безработицата, няма да изпуснем финансовата дисциплина", допълни Георгиева.

”Дълговата криза е в огледалото за обратно виждане, тя е зад нас, но не толкова назад, че да я забравим", посочи Георгиева.

Споделяне

Още по темата

Още от България