Росен Плевнелиев:

България може да се гордее с толкова демократичен и симпатичен протест

България може да се гордее с толкова демократичен и симпатичен протест

"България може да се гордее с толкова демократичен, симпатичен протест, който казва много на политиците с начина, по който се прави, с визията, с отношението, с характера, със смелостта да бъдеш добър, интелигентен и да го покажеш на цялата нация и на Европа", заяви президентът Росен Плевнелиев в петък.

 

Президентът заяви, че е "чисто по човешки много разчустван от този уникален протест, гордея се с начина, по който хората го правят - демократичен, истински, с посланията, който имат към всички политици".

 

Той коментира, че не могат да бъдат обявявани за "лумпени" и "криминално проявени" десетки хиляди българи, които по възможно най- демократичния начин протестират с децата си.

 

"Много се надявам да бъдат чути и този път политиците наистина да вземат отговорни, ясни и смели решения", каза Плевнелиев и призова политическите лидери да дадат пример с отношението си към държавата.

 

Държавният глава каза, че още не е решил кога ще бъде следващото заседание на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС), на което трябва да бъдат обсъдени промените в специалните служби.

 

Той съобщи, че ще проведе предварителни разговори с министъра на вътрешните работи, с главния прокурор и с шефовете на служби и отбеляза, че не иска просто да бъде свидетел "отново на един непродуктивен и поставящ рекорд КСНС по неефективност в нарушаване на елементарни принципи в държавата".

 

Заседанието на КСНС преди ден се провали и не успя да стигне до каквото и да е решение, като президентът коментира, че е станал "свидетел на поредната доза политически оценки за минали събития, несъвпадащи с дневния ред, който ни задава обществото".

 

В петък Плевнелиев посочи, че ще направи консултации и ще апелира "поне за спазване на правилата като минимум отношение към държавността и институциите".

 

"Оттам - нататък всеки политически лидер ще носи отговорността за действията си публично пред цялата нация", допълни президентът.

 

Заседанието на КСНС в четвъртък започна с умишлена провокация на лидера на "Атака" Волен Сидеров, който с мълчаливата подкрепа на БСП и ДПС се нахвърли на Плевнелиев с обвинения за "офшорни сметки". След това лидерът на единствената опозиционна партия ГЕРБ Бойко Борисов демонстративно напусна веднага след изцепките на националиста и обяви, че имало заговор за убийството му.

 

В крайна сметка стана ясно, че единственото нещо, за което участниците в КСНС са се разбрали, е било точката за националната сигурност да се отложи за следващо заседание, което да се проведе скоро и на което да бъдат поканени главният прокурор, шефовете на служби и други.

Споделяне

Още по темата

Още от България