България може да се превърне в основна транзитна страна за бежанците

България може да се превърне в основна транзитна страна за бежанците
България може скоро да се превърне в основна транзитна страна за бежанците от Близкия изток, които се стремят да достигнат Западна Европа, твърди германският в. "Билд".
 
Изданието се позовава на поверителен доклад за борба с незаконната миграция на федералната криминална полиция, федералната разузнавателна служба и федералната полиция на Германия. 
 
В него се отбелязва, че заради увеличаващия се бежански поток българското правителство възнамерява да построи повече заграждения по границите с Турция и Гърция.
 
"Заради провежданите в Егейско море мерки групите за превозване на бежанци по-силно се съсредоточават върху пътя от Турция през България към Западна Европа", се казва в документа.
 
Според германските правоохранителни органи България засега показва "политическа решителност да противодейства на възможна промяна на маршрутите и незаконното превозване на бежанци", но данните за мигрантите свидетелстват за значителен "недостиг на контрол при влизане в страната" и "засилване на дейността на контрабандистите". 
 
Властите в Германия предупреждават, че българската гранична полиция скоро може да започне да изпитва трудности заради недостиг на финансови, кадрови и материални ресурси.
 
Засега българските власти не отчитат по-силен миграционен натиск по границите. Бежанските центрове не са запълнени, а бежанците бягат от европейската програма за разселване, ако им предложат да бъдат настанени в България.
Споделяне

Още от България

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?