България намалява контингента си в Босна и Херцеговина

България изтегля 29 души от контингента си в Босна и Херцеговина. Още този месец механизираният взвод български военнослужещи, който е в Баня Лука в рамките на холандския контингент, ще се прибере окончателно у нас. Това съобщи в четвъртък министърът на отбраната Веселин Близнаков след края на първия работен ден на неформалната среща на военните министри от страните членки на ЕС във Висбаден, Германия.

Страната ни продължава участието си в Босна и Херцеговина с лекопехотна рота в Сараево и офицери в групите за гражданско-военни отношения - общо около 120 военнослужещи. В момента България участва в операция “Алтея” със 148 военни.

Към момента в „Алтея” участват около 6 000 военнослужещи, а към април общият числен състав ще бъде около 2 500 души.

Акцентът по време на среща е бил поставен върху по-нататъшната стабилизация на Западните Балкани, както и политиката на ЕС в Афганистан. Предвижда се до 2010 г. ЕС да предостави 600 млн. евро за реформите в страната.

Междувременно в София зам.-министърът на икономиката и енергетиката Корнелия Нинова обяви, че се увеличава тенденцията за износ на българско оръжие за сметка на вноса.

Споделяне

Още от България