България обмисля да се включи в операцията на ЕС срещу сомалийските пирати

Страните от ЕС единодушно се съгласиха флотилията на европейската мисия за борба със сомалийските пирати "Аталанта" да бъде увеличена, а охраняваната зона да се разшири до Сейшелските острови, съобщи испанският министър на отбраната Карме Чакон, цитирана от Франс прес. Същевременно от българското външно министерство съобщиха, че България обмисля възможността за изпращане на офицери в операция "Аталанта" за борба с пиратството край бреговете на Сомалия.

Има единодушие за новите нужди: обхванатата зона да се разшири до Сейшелите, да се увеличи капацитетът на въздушните и морските патрули, които вече дадоха толкова добри резултати, и да се продължи операцията след изтичане на едногодишния срок през декември, заяви Чакон след среща с европейските си колеги в Брюксел.

Най-напред е необходимо да се разшири зоната на действие на операцията до Сейшелските острови, след като действията на север доведоха до изтласкване на пиратите на юг към този район, каза Чакон.

Министрите смятат също, че трябва да се подобри сътрудничеството в борбата с пиратството с НАТО и трети страни.

Чакон уточни, че макар да има принципно споразумение между 27-те, предстои да се вземат конкретни решения, главно за допълнителните кораби и самолети, които страните от ЕС са готови да изпратят в подкрепление на "Аталанта".

Сега операцията включва 6-7 фрегати и два или три разузнавателни самолета.

Споделяне

Още от България