България още умува "спешните" мерки за чист въздух

Решенията пак са в бъдещето, макар от години да се говори за спиране на замърсяващи горива и коли

Докато траеше конференцията в Русе се проведе протест срещу мръсния въздух

България все още има сериозен проблем със замърсяването на въздуха с фини прахови частици. Основните причинители са ясни - автомобилният транспорт и битовото отопление с твърди горива. Мерки за справяне с проблема трябва да се вземат спешно, тъй като той застрашава сериозно здравето на хората в страната. В същото време България е заплашена от сериозни глоби от Европейската комисия заради неспазването на изискванията за чистота на въздуха.

Проблемът е ясен от години, мерките също - ограничаване на замърсяващите автомобили и твърди горива. Въпреки това извън инвестициите в нови превозни средства за градския транспорт основно в големите градове, мерките, които трябва да се приложат на национално ниво, все още остават с неизвестни детайли и срок на прилагане.

Това стана ясно по време на конференция за проблемите със замърсяването, организирана от Министерството на околната среда и водите в петък. На нея присъстваха петима министри и един вицепремиер, но ясни решения на проблема, нужните за това инвестиции и сроковете не бяха обявени.

Около 2/3 от автомобилите у нас са над 20 години

Колите с двигатели с вътрешно горене са сред основните виновници за мръсния въздух. Това се дължи до голяма степен на стария автопарк, на лошата поддръжка и на не достатъчно добрия контрол при техническите прегледи, стана ясно на конференцията. Около 2/3 от регистрираните в момента в страната близо 3.3 млн. автомобили са на възраст над 15 години, каза комисар Бойко Рановски, началник отдел "Пътна полиция" към Министерството на вътрешните работи.

Този резултат няма да се промени скоро, тъй като у нас продължават да се регистрират основно стари бензинови и дизелови коли. Електромобилите в цялата страна са едва 391, а хибридите - 3600.

Пречки пред контрола

Въпреки публично известния факт, че голяма част от старите коли нямат катализатори за улавяне на финия прах или вече не отговарят на европейските изисквания за екологичност към момента на производство, те безпроблемно вървят по пътищата. На практика почти няма възможност такива коли да бъдат спрени от движение при проверка на пътя, дори и полицаите да разполагат с устройства за измерване на емисиите.

Всяка година се регистрират около 300 000 коли, като около 270 000 от тях са втора употреба. Голяма част идват от страни от Европейския съюз. Към момента "Пътна полиция" няма право да откаже регистрацията у нас на коли, които вече веднъж са регистрирани в ЕС, тъй като се предполага, че те са пуснати на пазара, защото отговарят на изискванията. Предвиждат се законодателни промени, които да позволят на полицията да отказва регистрация на внесени от ЕС коли, ако не отговарят на екологичните стандарти. Срокът за приемането им е неясен.

И към момента КАТ може да спре от движение заради сериозни технически проблеми цапащите коли. Проблемът е, че "Пътна полиция" не разполага с достатъчно техника, за да прави анализ на газовете на всяка новорегистрирана кола. Няма начин това да се случва и при проверка на пътя, тъй като полицаите нямат информация какви би трябвало да са емисиите от конкретната кола, стана ясно от думите на Рановски.

Данни има само за колите, регистрирани в последните три години, тъй като в техните талони има данни за допустимите емисии. В по-старите талони те липсват. Според Рановски информацията за емисиите за всеки тип автомобил трябва да бъде обобщена от агенция "Автомобилна администрация" и предоставени на пътните полицаи. Отделен е въпросът, че за много старите коли, такива изисквания въобще няма, а за автомобилите от страни извън ЕС те са различни. Иначе на хартия замърсяващите автомобили може да се спират от движение, докато не се оправи катализаторът, например.

Не е ясно кога проблемите с недостатъчното техника и информация ще бъдат решени.

Единствената мярка за затягане на контрола над цапащите коли, за която има ясен срок, е осигуряването на връзка между КАТ и пунктовете за годишни технически прегледи. Целта е полицията да прекратява по служебен път регистрацията на колите със сериозни технически проблеми.

Освен за подобряване на екологичността на колите, се мислят мерки и за засилване на контрола над горивата, които се продават по бензиностанциите, обясни Иван Ангелов, директор на дирекция "Опазване на чистота на въздуха и предотвратяване на замърсяването" в екоминистерството. Той обаче не даде повече подробности.

Стандарти за въглищата - евентуално догодина

Другият голям замърсител на въздуха, известен от години, е отоплението с дърва и въглища. За въвеждането на стандарти за нивото на пепел и сяра във въглищата се говори от години. Около 21 - 22 на сто от домакинствата се отопляват с въглища. До момента обаче конкретни предложения няма. Очаква се те да бъдат предложени и обсъдени през следващата година и да се прилагат най-рано от следващия отоплителен сезон, обясни министърът на околната среда Нено Димов.

Той не даде повече подробности за конкретните изисквания. Обясни само, че евентуално ще се ползва опитът на Полша, която също има сериозен проблем със замърсяването от печките на въглища. Според Димов изисквания трябва да има и за съдържанието на сяра във въглищата и брикетите и за влажността на дървата.

Иван Ангелов от екомонистерстовото обаче обясни, че засега се предвижда ограничаване само на пепелта в този вид гориво. Идеята е на пазара да се предлагат само горива, които отговарят на изискванията. Освен това те ще се продават пакетирани и с етикети за съдържанието.

"За първи път хората ще знаят какво горят. Сега в някои въгледобивни райони голяма част от това, което се предлага, може да бъде наречено по всякакъв начин, но не и въглища. За това за първи път имаме превишаване на нормите за сяра в Перник през тази година и то не заради ТЕЦ-а. Такъв проблем има и в Благоевград, което се случва за първи път. Ние сме единствената държава в ЕС, която още има проблеми със сярата", коментира Ангелов.

Неясно насърчаване на електромобилите

За насърчаване на купуването на по-екологични автомобили, включително и на електромобили, се обявиха министрите на транспорта Ивайло Московски и на икономиката Емил Караниколов. "Това е въпрос на финансов ресурс. В други държави за превозни средства без вредни емисии има директна субсидия", каза Московски.

"Въздухът има цена. Мерките за подобряването на качеството му струват нещо. Никой в обществото обаче не е съгласен да плати тази цена. Средностатистическите български домакинства предпочитат да си купят 2 - 3 стари коли, вместо една с добър евростандарт за екологичност", коментира министърът на транспорта. Според него бързи резултати са невъзможни без "съответното финансиране", но не даде повече подробности какви трябва да са мерките и колко биха стрували.

Министърът на икономиката Караниколов пък заяви, че екипът му ще се опита да привлече в страната производители на електромобили, за да се отпускат субсидии за такива превозни средства. Не стана ясно каква е връзката между местното производство на коли на ток и финансовият стимул за купуването им.

Споделяне

Още по темата

Още от България