Технически проблем скри за часове данните на Столичната община за мръсния въздух

Публичните данни за това какъв въздух дишат столичани, които можеха да се следят в реално време на сайта на Столичната община , останаха недостъпни за часове. Те изчезнаха от страницата на общината в четвъртък привечер и се появиха отново в петък след обяд. От администрацията обясниха това с технически проблем. След като данните отново станаха достъпни, беше публикувано и съобщение, че те са предварителни и часовите концентрации не може да се сравняват с прага за едно денонощие, който е 50 µg/m3.

Данните за въздуха в София изчезнаха от сайта на общината часове, след като стана ясно, че в сряда хората в столицата са дишали опасно запрашен въздух. Те показваха концентрацията на основните замърсители, сред които проблем има с фините прахови частици, за период от един час. В нормативните документи няма определена допустима концентрация на прах за един час, а само за денонощие. Въпреки това кметът Йорданка Фандъкова реши данните да се публикуват в реално време, за да може хората да получават своевременна информация и да вземат превантивни мерки. Например да не пускат децата си навън, да не проветряват точно в тези часове и т.н.


Иначе средноденонощната норма за фините прахови частици е 50 µg/m3 и на 29 ноември беше прехвърлена с между 1 и над 2 пъти в петте градски станции за измерване в София - "Надежда", "Хиподрума", "Павлово", "Младост" и "Дружба".

Още по-големи превишения са регистрирани в четвъртък, показват данните на агенцията по околна среда, публикувани в петък. В "Надежда" нормите са били превишени над 3 пъти, а в "Хиподрума" и "Павлово" - почти 3 пъти. Малко над 2 пъти по-висока от позволената е била концентрацията на прах в "Младост", а в "Дружба" е отчетено количество малко над 1 път над позволеното. Очаква се днес прахът във въздуха да намалее заради валежите и вятъра. Министърът на екологията Нено Димов определи превишенията като "моментен пик" и не пропусна да повтори тезата си, че за последните години въздухът в София е станал по-чист.

Общината получава прогноза и от БАН за очаквано замърсяване на въздуха за период от 3 дни. Целта е при очаквано прекомерно запрашаване да се вземат превантивни мерки. Те трябва да бъдат приети от Столичния общински съвет по предложение на зам.-кмета по екологията Йоана Христова. Въпреки началото на зимата, когато традиционно проблемите с праха са сериозни, досега мерките не са представени.

Освен от сайта на общината и на агенцията по околна среда информация за състоянието на въздуха в София може да се открие и на сайта airsofia.info. Данните там не са официални, а от измервателни уреди, поставени от граждани на доброволни начала.

София е европейската столица с най-мръсен въздух, а България беше осъдена от Европейския съд заради системно замърсяване на въздуха с фини прахови частици. В момента неправителствени организации съдят Столична община заради проблема.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?