България разхлабва мерките, но с опция за бързо затягане

Специалисти за новия щам: 10 души заразяват 29, в пъти по-висока концентрация в носоглътката

България разхлабва мерките, но с опция за бързо затягане

България пристъпва към очакваното разхлабване на ограничителните мерки, но главният здравен инспектор Ангел Кунчев предупреждава, че те ще бъдат затегнати отново, ако британският щам на коронавируса, се разпространи бързо в България.

"Всички трябва да са наясно, че ако тази заплаха се върне във вида на Великобритания, здравната система ще е пред изпитание и мерките ще бъдат взети", каза Кунчев пред бТВ. Той изрази надежда, че пристигането на щама ще се забави и със затоплянето на времето активността му ще утихне. Преди ден властите обясниха, че около 1/5 от изследваните положителни проби са съмнителни за новия щам, но това не е категорично установено. 

Новият щам: 10 души заразяват до 29

Кунчев обясни, че концентрацията в носоглътката от новия щам при болните е от десетина до сто пъти по-голяма и заразява много повече хора - до 70 процента.

Директорът на Националния център по заразни и пиразитни болести проф. Тодор Кантарджиев коментира пред БНР, че в момента у нас 10 души заразяват четирима-петима, докато през ноември 10 души заразяваха по 15 души. Капацитетът на новия британски щам е 10 души да заразяват 29 души. "Но, носиш ли маска, ще се заразиш с по-малко количество вирус или изобщо няма да се заразиш“, каза Кантарджиев.

Той уточни, че новият щам се унищожава от ваксината и че няма данни инфекцията от него да протича по-тежко. 

"Много е вероятно, ако се отворят ресторантите, кривата на заболяване отново да се вдигне... Мерките трябва да се разхлабват постепенно, като най-важните стратегически направления трябва да се пазят - образование, здравеопазване, работеща икономика. Веселието и почивките са важни, но там мерките трябва да се разхлабват постепенно, за да не допуснем увеличаване на бройката на болните и оттам на смъртните случаи“, каза той.

Разхлабване на мерки

В четвъртък правителството трябва да вземе решение за разхлабване на ограниченията. Това включва връщането на присъственото обучение в училищата и за големите ученици. В класните стаи децата ще се върнат на смени, като няма да се допуска присъствие на повече от 1/3 от тях едновременно.

Здравните власти обмислят в моловете да бъдат отворени търговските площи, но не и тези за социални контакти, където се струпват хора.

Ангел Кунчев каза, че на тричасовата среща с ресторантьорите във вторник е имало и "нелицеприятна" част. Той обясни, че рискът е най-голям при по-големите празнувания и нощните заведения, защото след употреба на алкохол падат задръжките, а не и при семейните вечери до 22.30 ч.

Кунчев коментира и въпроса за доставките на ваксините в страната. Той каза, че България е поръчала най-много ваксини (4.5 млн броя)от "Астра Зенека", защото техният препарат се съхранява най-лесно. Той бе помолен да коментира родството между шефа на българското представителство на британската компания Зоя Паунова и евродепутата от ГЕРБ Ева Майдел.

"Ако мислите, че "Пфайзер" отдава значение кой на кого е майка и дъщеря?!", възкликна Кунчев. Той добави, че предпочита "АстраЗенека", защото се съхранява в нормален хладилник. През април в България ще има десет пъти по-големи количества ваксини "и на практика всички, които се запишат, ще могат да се имунизират", каза Кунчев.

Той коментира и случая в Хасково, при който лекар и санитарка се заразиха с COVID-19 след имунизация. Той обясни, че тази ситуация е възможна и предвидена от производителя на ваксината. Такива случаи ще има и занапред, но няма да са чести, обясни Кунчев. Това не крие никакви рискове за хората.

Здравният инспектор припомни, че пълен имунитет се постига десетина дни след втората имунизация. След първата имунизация се образуват антитела, които не позволяват тежкото развитие на болестта. В конкретния случай лекарят в Хасково се е срещнал с вируса десетина дни след поставянето на първата инжекция. Сега той кара болестта леко и изпитва съвсем лек дискомфорт.

544 нови случая

Броят на новите случаи на коронавирусна инфекция остава стабилен вече една седмица, след като властите отчитат 544 заразени при 7921 теста. Процентът на положителните тестове остава малко под 7%.

Установените случаи на зараза от началото на пандемията в страната са 212 927, а за оздравели са признати 170 498 души.

За последното денонощие за оздравели са признати 6243 души. Ваксинираните лица вече са 22 226, като 2 588 са ваксинирани за денонощието.

Продължава да спада броя на хоспитализираните пациенти, които са 3 223, от които 318 се намират в интензивното отделение. Починалите лица с доказана коронавирусна инфекция са общо 8 614, като 49 от случаите са от последните 24 часа.

Най-много нови случаи има в София (107), Бургас (77), Плевен (35), Пловдив (34) и Варна (32).

Споделяне

Още от Коронавирус