България ще дари до 150 000 ваксини на страни от Западните Балкани

България ще дари до 150 000 ваксини на страни от Западните Балкани

България възнамерява да дари до 150 000 дози ваксини срещу Covid-19 на държави от Западните Балкани, съобщи служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров в четвъртък.

"Към нас има отправени искания от Македония, Косово, Албания, Босна и Херцеговина. За съжаление се оказа, че процедурата е много тежка. Изисква съгласуване с ЕК и фирмата-производител, независимо дали ще дариш ваксините, или ще ги продадеш. Отнема дълъг период от време. Извършили сме цялото проучване. Разполагаме с цялата налична документация. Отправили сме запитване към ЕК, на което би трябвало утре да получим отговор. Нашето желание е да помогнем", съобщи Кацаров.

Той коментира, че България има предимството на страна-членка на ЕС да разполага с огромно количество от всички ваксини. Кацаров уточни, че България смята да дарява от ваксината на AstraZeneca, не защото тя е по-лоша от останалите, а защото към нея има най-малък интерес у нас.

Той уточни, че страната разполага с достатъчно ваксини за задоволяване на вътрешните потребности.

"Ние разполагаме с 13 или 14 милиона ваксини до края на годината. Дори помолихме част от доставките да бъдат забавени. Процесът на ваксинация върви бавно. Имаме възможност. Това прави по 2 ваксини на 7 милиона души, а ние не сме толкова, така че имаме възможност да дарим", обясни Кацаров.

Споделяне

Още от България

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?