България ще иска от ЕС допълнителни средства за сигурността по границите

Българският екип от преговарящи с Европейския съюз ще поиска допълнителни средства за засилване на сигурността по българските граници, както и за проблеми в бюджета през първите години от членството ни в ЕС, съобщи заместник-министърът на финансите Любомир Дацов по БНР. Очаква се това да стане на 15 юни, когато технически България затваря последните две преговорни глави "Конкуренция" и "Други", уточни Дацов.

Дацов е ръководител на работната група по глава 29 от преговорите с ЕС "Бюджетни и финансови въпроси". Тя беше временно затворена на 4 юни заедно с глава 7 - "Земеделие", и с глава 21 - "Регионална политика". По думите му средствата, които България е поискала за заздравяване на външната граница на ЕС, ще се използват за изграждане на информационни системи, за покупка на камери с инфрачервени лъчи и на друга техника.

Любомир Дацов съобщи, че финансовата рамка, която България е получила на 10 февруари от Европейската комисия, е била увеличена със 116 млн. евро за селско стопанство - нещо, което не е успяла да постигне нито една друга държава. Очаква се средствата, които ще получи страната ни на човек от населението през първите три години след присъединяването си към Евросъюза, да бъдат около 560 евро средногодишно.

След приспадане на вноската, която ще правим в бюджета на Европейския съюз, се получават 470-480 евро на човек, уточни Дацов. По думите му повече от нас по този показател ще получават само Литва - около 640 евро, и Естония и Латвия - около 600 евро.

На 10 февруари Европейската комисия реши финансовата рамка за България да бъде 4.361 млрд. евро. От тях 2,3 млрд. евро са за структурни политики, а около 1,553 млрд. евро са за селскостопанска политика и за развитие на селските райони. Рамката включва още и средства за временни мерки, свързани с ядрената безопасност, които са 210 млн. евро.

Още от България