Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

България ще иска закрила от ЮНЕСКО за кулинарията си

9 коментара
Министър Мирослав Найденов демонстрира кулинарни умения, сн.БГНЕС

Българските кулинарни продукти могат да влязат под световното културно наследство ЮНЕСКО, същото е отнася и за народното ни творчество, песни, танци и занаяти. Това заяви зам.-министърът по земеделие и храни Светлана Боянова по време на изложението Международен земеделски салон в Париж, съобщиха от агроведомството в неделя.

Боянова даде за пример като Франция вече е вкарала своята кулинария под закрилата на международната организация за защита на световното културно и историческо наследство. Тя даде за пример как наскоро френския министър на културата Митеран Фредерик, като го попитали кое му е любимото ястие, той посочил българското кисело мляко с краставици или както се нарича в България –таратор.

 

В същото време обаче хранителните вериги във френската столица не могат да се похвалят с наличието на български продукти, тъй като търговското им присъствие липсва, стана ясно от думите на посланика ни в Париж Марин Райков.

 

И това е така при положение, че от 1 април миналата година във френската столица има назначено специално аташе по земеделските въпроси. При назначаването на тогавашния шеф на връзките с обществеността на земеделското министерство Веселина Евдокимова за три години като агроаташе аргументът бе “по-добро и трайно популяризиране на българските земеделски продукти на европейския пазар“.

 

Според посланик Райков, за да намерят мястото си на френския пазар българските хранителни продукти трябва да са преди всичко качествени. България трябва да рекламира продуктите си и да има ясна визия за хранително-вкусовата си промишленост, каза още дипломатът. В света има недостиг на храни, а ние имаме потенциал затова трябва да представяме различни наши продукти, допълни той.

 

По думите му страната ни може да черпи опит от Франция по отношение на финансирането на животновъдството, тъй като фермерите там получават почти половината от средствата на ЕС за земеделие.  

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

9 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #9

    Да попитам: Циганската баница наше постижение е или на бъдещия доминиращ етнос на територията?

  2. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
    #8
  3. Анонимен
    #7

    а какво прави "България" за национален парк Пирин - част от 200 тата обекти на световното природно наследство на ЮНЕСКО - унищожава го със ски зона банско със активно и пасивно съдействие на държавните институции! И когато мисията на ЮНЕСКО 2010 установи че ски-зоната не отговаря на условията за светвното природно наследство, Министерство на екологията предложи ски-зоната да бъде извадена от списъка за да можем спокойно да я доунищожим...

  4. Анонимен
    #6

    А как да поискаме закрила от човека на снимката? Естествено посланиците трябва да са говорители на правителството в дадената страна, ама чак такива глупости... като това че при недостига на храна страната ни, която внася над 60% от хранителните продукти има потенциал да храни света... Изобщо смесването на три понятия като "земеделски продукти", "хранителни продукти" и "кулинарни продукти" в едно показват само ниската обща култура на използващите ги. И в края на краищата кое ще "влезе под световното културно наследство" (това с мои думи няма как да го кажа) самата шкембе чорба или рецептата за нея?!

  5. Анонимен
    #5

    Извинете, но този материал е тюрлю-гювеч /което си е турско ястие/
    Смешна смесица от хранителни продукти и кухня, което би трябвало да се разбира под "кулинария".
    Чисто българските ястия на брой сигурно са по-малко от пръстите на едната ръка и почти всички са видоизменени турски или гръцки. Може да се говори за баканска кухня, но българска...? Само да не вземе някой да цитира рецептурника от Балкантуристко време за т.нар. "национални" специалитети
    Патриотарското сравнение между френска кухня

  6. Анонимен
    #4

    Да си бяхте прочели статията, преди да я публикувате! Пълна е с правописни и печатни грешки, а да не говорим, че френският министър се казва Фредерик Митеран, а не Митеран Фредерик. Научете се също, че запетайка се пише преди "при положение че", а не между "положение" и "че". Така нареченото универсално правило "пред ЧЕ запетая" е пълна глупост, измислена от недоучили и недоразбрали глави. Езиковото равнище на "Медиапул" - вестник, известен преди с качеството на материалите си - падна ужасно много от миналата година. Ново ръководство или нови писачи? Вече като Диоген трябва с фенер да търсим културно и грамотно написани статии.

  7. Анонимен
    #3

    Подкре3пям решението за регистрация на българските специалитети.В държавата Исраил(на английски) се произвежда сирене от краве мляко и се нарича ГВИНА БУЛГАРИТ. А къополото от патладжани се нарича ХАЦИЛИМ РОМАНИТ.Там се произвежда Хумус с превъзходен вкус от нахут, а България произвежда Хумус по побългарена арабска рецепта и е с неприятен вкус,въпреки хвалбите ни за високо качество.

  8. Анонимен
    #2

    Да, а министър Найденов е почти като Хенри Осми. 90% от българските домакинства могат да си турнат тази снимчица в кухните, за да защитят правото си на далечен спомен за чевермета.

  9. Анонимен
    #1

    О, Маринчо Райков - агента на ДС и КГБ - сина на вербовчика бай Райко Николов, който е персона нон-грата в Париж за опит за вербуване на министър на отбраната на Франция за КГБ се обажда от Париж. Боже, боже - докъде доживяхме боже-ха-ха-ха

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.