България ще иска закрила от ЮНЕСКО за кулинарията си

Министър Мирослав Найденов демонстрира кулинарни умения, сн.БГНЕС

Българските кулинарни продукти могат да влязат под световното културно наследство ЮНЕСКО, същото е отнася и за народното ни творчество, песни, танци и занаяти. Това заяви зам.-министърът по земеделие и храни Светлана Боянова по време на изложението Международен земеделски салон в Париж, съобщиха от агроведомството в неделя.

Боянова даде за пример като Франция вече е вкарала своята кулинария под закрилата на международната организация за защита на световното културно и историческо наследство. Тя даде за пример как наскоро френския министър на културата Митеран Фредерик, като го попитали кое му е любимото ястие, той посочил българското кисело мляко с краставици или както се нарича в България –таратор.

 

В същото време обаче хранителните вериги във френската столица не могат да се похвалят с наличието на български продукти, тъй като търговското им присъствие липсва, стана ясно от думите на посланика ни в Париж Марин Райков.

 

И това е така при положение, че от 1 април миналата година във френската столица има назначено специално аташе по земеделските въпроси. При назначаването на тогавашния шеф на връзките с обществеността на земеделското министерство Веселина Евдокимова за три години като агроаташе аргументът бе “по-добро и трайно популяризиране на българските земеделски продукти на европейския пазар“.

 

Според посланик Райков, за да намерят мястото си на френския пазар българските хранителни продукти трябва да са преди всичко качествени. България трябва да рекламира продуктите си и да има ясна визия за хранително-вкусовата си промишленост, каза още дипломатът. В света има недостиг на храни, а ние имаме потенциал затова трябва да представяме различни наши продукти, допълни той.

 

По думите му страната ни може да черпи опит от Франция по отношение на финансирането на животновъдството, тъй като фермерите там получават почти половината от средствата на ЕС за земеделие.  

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?