България ще работи за евровизия за петролната индустрия

Петкова откри срещата на европейските петролни организации в София, сн. БГНЕС

Заявка България да работи по време на европредседателството си догодина върху изработването на обща визия за развитието на петролната индустрия, даде министърът на енергетиката Теаменужка Петкова по време на провеждаща се в сряда в София среща на Асоциацията на европейските петролни организации.

Според нея е възможно да се организира по време на българското председателство форум, посветен и на проблемите на петролната индустрия. Тя определи провеждането на сегашната среща като знаково, тъй като форумът обединява повече от 80 на сто от петролната индустрия в Европа и до голяма степен формира визията и решенията, което се взимат в този сектор в рамките на ЕС.

При откриването на срещата Петкова заяви, че българското правителството работи целенасочено, за да създаде подходящи условия за привличане на чуждестранни инвеститори. Борбата със сивия сектор е един от основните акценти на българското правителство, защото това е гаранцията за инвеститорите, че те ще работят в нормална, пазарна среда, при стриктно спазване на европейските правила, посочи тя.

Енергийният министър очерта и пред петролните организации приоритетите на европредседателството ни в областта на енергетиката.

"Основните теми и дискусии, свързани със законодателния пакет "Чиста енергия за всички европейски граждани" ще включват законодателни и незаконодателни инициативи, свързани основно с енергията от възобновяеми източници, енергийната ефективност, модела на електроенергийния пазар, както и разработването на Регламент, свързан с управлението на Енергийния съюз", обясни министър Петкова. По думите ѝ това са теми и въпроси, които подлежат на много дискусии и трябва да обединят много мнения и позиции на различните държави членки. Затова постигането на общ подход ще изисква много сериозни усилия и работа, смята тя.

България ще продължи да работи активно за постигане на диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на енергийни ресурси, изцяло в синхрон с принципите на Европейския енергиен съюз, посочи още Петкова.

Тя изрази задоволството си от сътрудничеството с компании като "Тотал", "ОМВ", "Шел", "Репсол", които работят по проучвания за нефт и газ в дълбоко Черно море и съдействат за изпълнение на приоритета за енергийната сигурност на страната в полза на всички потребители.

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?