България ще участва скромно във финансовата помощ за Турция

България ще участва скромно във финансовата помощ за Турция

България ще участва с 5.9 млн. евро в европейската помощ, поискана от Турция, за да задържи мигрантския поток на своя територия. Парите ще се плащат на вноски в периода 2016-2019 година.

Общият размер на договорената с Брюксел помощ е 3 млрд. евро, от които 1 млрд. евро са от бюджета на ЕС, а останалите следва да бъдат осигурени от вноски на държавите-членки.

Очаква се обаче финансовата помощ да се увеличи два пъти – до 6 млрд. евро, срещу които Турция да не допуска преминаването на бежанския поток на територията на Европейския съюз.

"Държа да уточня, че средствата, които се предоставят по Механизма на Европейската комисия за Турция, отиват не в турската държава, а в бежанските лагери за храна, здравни услуги и образование. Там са се родили над 60 хиляди деца, трябва някой да се погрижи за тях", заяви министър-председателят Бойко Борисов на правителственото заседание в сряда.

"Спекулация е, че ние плащаме на Турция. Тези пари отиват за хуманитарна дейност, а не за услугата Турция да държи бежанците там", коментира премиерът, цитиран от правителствената пресслужба.

Споразумението между ЕС и Турция все още не е одобрено напълно, като се очаква да е основна тема на предстоящата в края на седмицата среща на върха на ЕС.

Според неофициална информация обаче част от страните членки имат забележки по отношение на някои от основните му пунктове, осигуряващи значителни отстъпки за Турция.

Освен финансовата помощ, Анкара очаква отпадане на визите за нейните граждани при пътуване в ЕС и придвижване на преговорите за членството ѝ в Общността.

Споделяне

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?