България скоро с наказателна процедура и за правата на чуждите адвокати*

Адвокати от Лондонското сити очакват още този месец Брюксел да започне наказателна процедура срещу страна от Европейския съюз, в която те я обвиняват в задушаване на конкуренцията на юридически услуги. 
Адвокатски кантори, сред които DLA Piper, CMS Cameron McKenna и австрийската Wolf Theiss, официално внесоха в Европейската комисия жалба против България още през ноември миналата година.

Те твърдят, че правителството на България, Комисията за защита на конкуренцията и българските адвокатски сдружения нарушават европейскaта директивa, която дава право на адвокати от Европейския съюз да упражняват професията си във всички страни от ЕС на равнa основa.

Макар че все по-малко чужденци сега купуват ваканционни имоти на Черно море, България и Румъния все още се считат за неизчерпани възможности за чужди инвестиции. Независимо, че двете страни все още не са се отърсили напълно от комунистическото си минало, големите фирми от ЕС настояват, че те идват и ще останат в тези страни.

“Ние сме посветени на България. Там виждаме добри възможности” - казва Питър Валерт, партньор в софийския офис на DLA Piper. “Напълно убедени сме, че работим съгласно европейското право”.

Според Валерт, няма оправдание за ограничаване на чуждестранните фирми. “Ние считаме, че както местните, така и международните клиенти трябва да имат свободен избор кого да наемат да защитава интереси им”.

Ричард Клег от Wolf Theiss е съгласен с Валърт, уточнявайки, че други страни от Източна Европа вече са въвели и прилагат европейското законодателство. “Словенският върховен съд прие на 15 януари жалбата на Wolf Theiss, в която се настоява, че европейското законодателство изисква от националните съдилища да разрешат установяването на клонове на европейски юридически фирми” - казва Клег. 
Надявам се, че българският съд ще подкрепи прилагането на европейското законодателство и позитивната роля, която либерализацията и развитието на сектора на юридически услуги ще изиграе върху чуждестранните инвестиции в България, допълва той.

Малко преди да се присъедини към ЕС през 2007, България прие закон, който на практика не допуска чуждестранни юристи да практикуват в страната преди 2010 година най-рано. Адвокати от други страни в ЕС нямат право да откриват свои клонове в страната и да практикуват под името на кантората в собствените им страни-членки. 
Затова някои от тях се регистрираха като обикновени търговски дружества. Но това от своя страна предизвика възражения от българските юридически фирми до Комисията за защита на конкуренцията, с обвинения, че чуждите адвокатски дружества се опитват да заобикалят правилата на местната юридическа практика.

В статия в българската юридическа преса, озаглавена “Адвокати на дявола от ЕС”, назидателно се твърди, че адвокати от България няма да получат разрешение да практикуват в Англия, докато не започнат да се придържат към изискванията на местната практика.

През август миналата година КЗК глоби CMS Cameron McKenna и DLA Piper съответно с 50 хил. и 40 хил. лв (23 хил. и 18.400 паунда). Канторите обжалваха и продължиха практиката си. За да намали риска за наеманите местни адвокати, DLA Piper сега предприема стъпки за преструктуриране на офиса си в София.

CMS Cameron McKenna направиха дори една крачка по-напред. Кантората вече не е търговско дружество и практикува чрез българска юридическа фирма, макар че имената и на двете стоят едно до друга на входа на кантората.

Впоследствие няколко български кантори предложиха да уредят решението на КЗК срещу CMS Cameron McKenna и глобата да бъде отменена, въпреки че това решение не бе от тяхната компетенция.

"Отхвърлихме предложението", казва Дейвид Батс, управляващ съдруджник в офиса на CMS Cameron McKenna в София. Вместо това фирмата продължава да обжалва решението. “Твърдо сме убедени, че това бе опит от страна на местните фирми да вбият клин между чуждестранните фирми", допълва Батс. "Но ние напълно подкрепяме подадената до Европомисията жалба".

Дали Брюксел сега ще действа? Говорител на комисаря по вътрешния пазар Чарли МакКрийви каза: "Вече сме във финалната фаза на проучването на фактите по случая, за да установим дали и кога ще започнем процедура срещу България за нарушаване на разпоредбите от Договора за Европейския съюз".

Междувременно Пол Марш, президент на Правното общество на Англия и Уелс, сподели загрижеността на своите колеги, че българските ограничения са в очевидно противоречие със законите в ЕС.

"Надяваме се да достигнем до решение с Висшия адвокатски съвет в България", казва Пол Марш. "То ще позволи на английските правни съветници и английските адвокатски кантори да имат достъп до игралното поле на българския правен пазар",допълва той.

*Заглавието е на Mediapool

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?