България сред 4-те в ЕС с най-малък спад на икономиката в коронакризата

България сред 4-те в ЕС с най-малък спад на икономиката в коронакризата

България е сред четирите държави в ЕС с най-малък спад на брутния вътрешен продукт (БВП) в ЕС през второто тримесечие на 2020 г., когато светът почувства най-силния удар от коронакризата до момента.

Това сочат експресните данни на Националния статистически институт и на Евростат, обявени в петък.

БВП на страната е паднал с 8.2% на годишна база, тоест в сравнение със същото тримесечие на 2019 г. Това поставя България на четвърто място в ЕС по най-нисък спад след (Литва – намаление с 3.7%), Финландия (5.2%) и Полша – (7.9%).

Най-голям икономически спад според сезонно изгладените данни се наблюдава в Испания - 22.1%, Франция - 19.0%, Италия - 17.3%, и Португалия – 16.3%.

БВП на ЕС-27 се понижава с 14.1%.

За сравнение, в края на юли бе обявено, че икономиката на САЩ се е сринала с 32.9% на годишна база, докато Евростат дава спад от 9.5%. Разминаването идва от факта, че американските служби отчитат и публикуват т. нар. ануализиран тримесечен растеж, тоест спадът за тримесечието се умножава по 4.

Икономиката на Великобритания според Евростат пък се е свила с 21.7%.

Спрямо предходното тримесечие БВП на България намалява с 9.8%.

Европейската комисия прогнозира годишен спад у нас за 2020 г. около 7%. За сравнение, актуализираният през април бюджет на кабинета "Борисов" е сметнат при спад на БВП от 3%.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес