България тепърва ще решава как да участва в тренировъчната мисия на НАТО в Ирак

България тепърва ще решава ще решава как да участва в тренировъчната мисия на НАТО в Ирак, каза в неделя министърът на външните работи. Какъв да бъде българския принос и дали това ще са военни от контингента ни в Кербала, или ще се изпратят нови военнослужещи от България, ще бъде уточнено едва след дискусиите в Пакта, които предстоят през следващите седмици. Това обясни Паси, преди да замине за Брюксел, където ще открие конференцията на ОССЕ по толерантността и борбата срещу расизма, ксенофобията и дискриминацията.

Попитан дали в бъдещата тренировъчна мисия на НАТО в Ирак ще се включи тамошния ни контингент или ще изпратим допълнителни военни сили, Паси отговори: "Този вариант, който вие поставяте, не е изключен, но никакви решения не са взимани на този етап".

По думите му, на този етап българската страна няма конкретни предложения, защото първо трябва да се запознае с доклада на натовските експерти, които проведоха проучвателна мисия в Ирак как да се осъществи обучението на иракските сили за сигурност от военни на Алианса.

Половината от екипа вече се е върнал от Ирак и е подготвен предварителен доклад за това каква може да бъде мисията на НАТО. Този доклад вече се коментира във военните среди и предстои да бъде предоставен на цивилното ръководство на НАТО. Едва след като българският посланик в Алианса Любомир Иванов се запознае с доклада, външно министерство може да направи конкретни предложения.

В рамките на срещите в Брюксел ще трябва да се уточни какъв може да бъде българският принос в този процес, уточни външният министър. В Брюксел той ще разговаря с генералния секретар на Алианса Яп де хоп Схефер.

Паси напомни, че конкретното решение на Алианса за мисията в Ирак трябва да бъде консенсусно, подкрепено от всички страни членки.

От срещата на върха в Истанбул насам, визията на НАТО за Ирак става все по-ясна, каза още външният министър.

Той напомни, че предстои и ООН също да предприеме мисия в Ирак в съответствие с решенията на Съвета за сигурност. На този етап международните сили, в които ние участваме са тези, които трябва да гарантират сигурността на мисията на ООН, посочи Соломон Паси и допълни: "Дискусията около Ирак става все по-задълбочена и на този фон всякакви случайни призиви с посочване на конкретни, извадени от контекста, дати за изтегляне на контингента са необосновани".

От два месеца насам БСП усилено лобира още отсега София да декларира, че ще изтегли военния си контингент от Кербала веднага след провеждането на изборите в Ирак през януари догодина. В последните дни тези призиви, макар и в по-мек вариант, бяха подети и от президентството.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?