България трябва да изясни за кого е работила "къртицата"

Тези дни журналистът от "Берлинер цайтунг" Андреас Фьорстер привлече вниманието с няколко публикации, разкриващи неизвестни факти от българо-германския шпионски скандал. Фьорстер е един от най-големите медийни специалисти по въпросите на тайните служби и известен разследващ журналист в Германия. Александър Андреев от радио Дойче веле потърси Андреас Фьорстер за мнение по развитието на шпионската на афера.

Г-н Фьорстер, политиците в България твърдят, че шпионският скандал е раздут от медиите. Смятате ли, че това е така или пък аферата действително е сериозна?

Според мен, този шпионски случай наистина е много сериозен. Помислете си само, че от 10 или повече години това е първият случай на разкриване на т. нар. вътрешен източник в разузнаването BND, който тъй или иначе вероятно е работил цели четири години. BND не би имало никакъв интерес да прави публично достояние този случай, ако той беше по - малозначителен, ако проблема не беше истински сериозен.

В публикациите в "Берлинер цайтунг" вие излагате фактите, в това интервю можете да дадете и мнението си. Според мен, трябва да се отговори на три важни въпроса - първо, каква информация е изнасял служителят на BND и я е предавал на българската агентка, второ, за кого е била предназначена тази информация, и трето, кой печели от цялата история, включително и от скандала.

Положително ще бъде много трудно да разберем какви материали, какви информации и какви документи служителят от BND е предавал на своята водеща офицерка. Документите вече са прибрани. Можем само в рамките на един анализ да предполагаме до какви материали е имал достъп този служител. Те са доста много и се отнасят както до политическите процеси в балканските страни, така и до организираната престъпност, до проявените форми на организираната престъпност и действащите лица. Естествено тези документи се отнасят и до хода на Косовската война през 1999 година. Ако разгърнем този спектър от информации, тогава вече можем да си изградим някакви теории за това кой би имал интерес да ги получи. Интереси биха имали например много политици - не само в България, но и в други страни. В крайна сметка обаче самите българи трябва да изяснят за кого в действително е работила резидентката в Мюнхен. Тук германците не могат да им помогнат.

В България циркулират какви ли не заговорнически теории по въпроса, включително и че скандалът може би да е организиран заговор срещу членството на България в Европейския съюз и в НАТО. Смятате ли това за възможно? Кой може да има интерес от това?

За да се оборят тези заговорнически теории, българската страна най-напред би трябвало да се опита да изясни за кого точно е работила тази жена, дали пък в българските тайни служби не е имало кръгове, които, възможно е дори зад гърба на българското правителство, да са насърчавали източването на източника в BND. Факт е, че всичко това отслабва позицията на България, макар че положително няма да постави под въпрос приемането на страната в НАТО или в Европейския съюз. Все пак в резултат от аферата доверието към България е разклатено и българите доста трябва да се постараят, за да си го възвърнат.

И накрая, г-н Фьорстер, смятате ли, че тази афера може сериозно да застраши българо-германските и германо-българските отношения?

Не вярвам, че тя сериозно ще увреди германо-българските отношения. Ясно е, че Германия има интерес от влизането на България в Европейския съюз и в НАТО, германците винаги са настоявали за това, т. е. няма никаква логика след този случай германците изведнъж да кажат - не щем повече да имаме нищо общо с българите. Дотам няма да се стигне, но все пак случаят обременява двустранните отношения и българите биха сторили добре, ако положат усилия за по-бързо разсейване на раздразнението в Германия.

Още от България

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?