България влиза в инициативата за разследване на престъпленията на комунизма

България влиза в инициативата за разследване на престъпленията на комунизма

България и Румъния планират присъединяване към инициативата да се разследват престъпленията на комунизма и да се потърси отговорност от виновниците. Това пише естонският вестник "Постимеес", като се позовава на агенция Балтик нюз сървис.

Българският и румънският министри на правосъдието изразили това желание на страните си в разговор с естонския си колега на министерска среща на ЕС в Люксембург.

На 23 август, в деня, когато е бил сключен пактът Молотов-Рибентроп, представители на 8 държави - Естония, Латвия, Литва, Полша, Чехия, Словакия, Унгария и Грузия, настояха в обща декларация да бъде създаден международен орган за разследване на престъпленията на комунизма и решиха да свикат експертна група по темата, напомня изданието.

Нацистките престъпления получиха оценка в международния трибунал в Нюрнберг, но престъпленията на комунистическия режим в момента не влизат в компетенцията на никой международен орган. Затова Естония предлага такъв да бъде създаден с международно споразумение, цитира вестникът естонския министър на правосъдието Урмас Рейнсалу. Той приветствал готовността на България и Румъния да се присъединят към инициативата.
Рейнсалу представи естонската идея пред всички свои колеги от ЕС и я придружи с молба за всестранно сътрудничество, съобщава руският електронен в. "Взгляд", като цитира РИА Новости.

По думите на Рейнсалу, бъдещото международно споразумение трябва да формулира ясна правна оценка за престъпленията на комунистическите режими в страните, подписали документа. Освен това, държавите "трябва да поемат отговорност, за да се гарантирана пострадалите от тоталитарни режими правна защита и възможност да получат обезщетение за страданията си и принудителния труд".

През юли 2009 г. Парламентарната асамблея на ОССЕ осъди в резолюция престъпленията на нацизма и на сталинизма и ги определи като двата най-мощни тоталитарни режима, по време на които се е вършел геноцид и престъпления срещу човечеството. Руската делегация нарече тази стъпка "гавра с историята", припомня "Взгляд", цитиран от БТА.

Споделяне

Още по темата

Още от България