България закъснява с подготовката на европредседателството

Лоша комуникация между институциите бави ремонта на НДК

България закъснява с подготовката на европредседателството през първата половина на 2018 г. по отделни направления. Това е посочено в доклада за напредъка, представен от вицепремиера Деница Златева на заседанието на правителството.

Проблем има с комуникацията между отделните институции, което води до забавяне на ремонта в НДК, стана ясно от обясненията на Златева. По думите ѝ все още има неизяснени въпроси за сигурността на провежданите срещи в НДК.

Този проблем стои отворен повече от два-три месеца, каза Златева. Тя очаква до края на седмицата всички открити въпроси по тема "Сигурност" да бъдат разрешени от МВР, НСО и останалите отговорни институции, за да могат да стартират основните ремонтни дейности в НДК.

Ускоряване и нужда от по-добра координация са необходими и за бъдещата комуникационна стратегия за дейностите в страната и в чужбина, за културната програма и за финансовото обезпечаване на председателството, каза Деница Златева.

Тя се надява до две седмици актуализираната план сметка за европредседателството да бъде готова. Първоначалният бюджет беше 150 млн. лв. за периода 2016-2018 г.

На този етап има дейности, които не са финансово осигурени, каза Златева. Тя обаче се надява да не се налага осигуряването на допълнителни средства, а да се вместят в рамките на отпуснатия бюджет чрез оптимизация и преструктуриране.

Закъснява се и с работата по основната пътна връзка от Терминал 2 на летище "София" към бул."Брюксел" и оттам към центъра на столицата, която ще се ползва от делегациите. В понеделник транспортният министър направи внезапна проверка и поиска пълна мобилизация на строителите. Във вторник Христо Алексиев пак е минал през обекта и мобилизацията не е била на необходимото ниво. Ако трябва, всеки ден ще проверявам строителите, но обектът трябва да е завършен до ноември 2017 г., заяви Алексиев пред Mediapool.

Засега България няма закъснение единствено с подготовката на политическата програма и приоритетите и работата се координира добре, каза Деница Златева. Тя очаква през март Министерският съвет да приеме окончателно програмата на т.нар. тройка - Естония, България и Австрия, след което ще са ясни приоритетите на българското европредседателство.

Планът за подготовката на европредседателството по 8 основни направления беше приет от кабинета на Бойко Борисов през 2016 г.

Има пълна приемственост, политическа воля и разбиране, че председателството е основен приоритет, каза Златева.

Тя отбеляза, че няма уволнен нито един служител, назначен във връзка с европредседателството на България. До края на годината ще бъдат назначени още 80 чиновници в представителството на България в Брюксел, а работещите в екипа на председателството в София ще станат 50, посочи Златева. 

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?