България започна офанзива в Европарламента за ІІІ и ІV блок

България започна офанзива в Европарламента за ІІІ и ІV блок

Президентът Георги Първанов и български евродепутати призоваха Европейския парламент (ЕП) да преразгледа затварянето на ІІІ и ІV блок на АЕЦ “Козлодуй”.

В лекция пред ЕП в сряда по случай приемането на България в ЕС, Георги Първанов заяви: “Ако има воля сега да се оцени сложната ситуация в региона, заплахите за отделните страни, в това число и за България, след затварянето на ІІІ и ІV блок на АЕЦ "Козлодуй", то решение може да се намери в рамките на Договора за присъединяване и на чл. 36 от него.”

Докато вземаме солидарни решения за бъдещето на европейската ни енергийна сигурност, то нека помислим за нейното настояще, каза президентът.

Член 36 от договора дава възможности за въвеждане на защита в случай, че сектори от икономиката понасят щети.

Първанов посочи, че със спирането на двата реактора регионът се е изправил пред сериозна енергийна криза, което заедно с повишаването на цените може да доведе до икономическа и политическа нестабилност. Той отбеляза, че досега България е покривала 45 на сто от дефицита на ток на Балканите.

Нова партньорска проверка

Ако нашите партньори от ЕС считат за необходимо, България би приела нова партньорска проверка на ІІІ и ІV блок, при ясно определяне на нейния мандат, каза президентът. Той увери, че България държи на безопасността на атомната си централа. Това обяснява затварянето на І и ІІ блок на АЕЦ  още през 2002 г., но спрямо ІІІ и ІV блок е извършена мащабна модернизация, която ги приведе в качествено ново състояние, различно от проектното, поясни Първанов. Той допълни, че различни международни организации по ядрена безопасност са показали , че няма никакви технически причини, които да възпрепятстват нормалната експлоатация на ІІ и ІV блок.

Първанов пожела в непринуден дебат да се видят контрааргументите и на какви факти се основават съмненията спрямо двата реактора, спрени на 31 декември 2006 г. като изискване по договора ни за членство в ЕС.

Върху назряващите енергийни проблеми на Балканите след затварянето на двата български реактора акцентира и Мартин Димитров, евродепутат от групата на ЕНП-ЕД (СДС) на късно пленарно заседание на ЕП в сряда. Той нарече "неуместно" затварянето на ІІІ и ІV блок на АЕЦ “Козлодуй”, довело до прекратяване на доставките на електроенергия за съседните страни и до недостиг в Албания, Македония и в други държави на Балканите. Димитров предупреди за възможно задълбочаване на проблема в идните месеци.

Модернизацията на двата блока е струвала на ЕС милиони евро, а многобройните технически проверки са установили пълната и безопасност на АЕЦ “Козлодей”, е казал българският евродепутат от десницата. Придържайки се към правителствената стратегия, според която ако не се допусне повторно пускане на реакторите, България да получи по-големи компенсации, Мартин Димитров дава примера с Литва и Словакия. Според него трябва да започне да се дискутира и този въпрос.

Българската офанзива стартира въпреки изявленията на еврокомисаря по енергетиката от последните дни, че Брюксел изключва напълно възможността от подновяване работата на ІІІ и ІV блок на АЕЦ “Козлодуй”.

"Има договорно задължение за затваряне на реакторите по съображения за безопасност”, каза по-рано тази седмица Андрис Пиебалгс, който обаче подчерта готовността да обсъди енергийните проблеми на България и нейните съседи.

Петролните фирми с бизнес в Либия да са по-активни

Президентът Първанов благодари на ЕП за “пълната подкрепа и солидарност” за решаване на въпроса с българските медицински сестри в Либия.

Според него са необходими по-активни усилия по плана за действие и за Международния фонд “Бенгази”.  

"Намирам участието на големите петролни фирми, които имат своя добър бизнес в Либия, за твърде символично в този фонд", каза Първанов и подчерта, че очаква разрешението на този въпрос да остане приоритет в отношенията между ЕС и Либия.

В отговор председателят на ЕП Ханс-Герт Пьотеринг приветства готовността на България да продължи реформите вътре в страната, да подкрепи реформите в ЕС и да помогне да се даде нов тласък на конституционния процес.

“Ние трябва да си обещаем, че докато българските медицински сестри не се върнат в България, няма да спрем да работим, каквото и да ни коства това”, заяви Пьотеринг.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?