Гърция не даде рамо за ІІІ и ІV реактор

Гърция не даде рамо за ІІІ и ІV реактор

Гърция, която е най-големият вносител на електроенергия от България (44% от общия износ), не подкрепя повторното отваряне на ІІІ и ІV реактор на АЕЦ “Козлодуй”, заради чието спиране в края на м.г. София твърди, че регионът е в криза и иска от Брюксел да преразгледа решението си.

Запитан дали Гърция счита за необходимо двата ядрени блока да се пуснат отново, за да се предотврати енергийна криза на Балканите, гостуващият у нас гръцки президент Каролос Папуляс отговори: "Това е вътрешен въпрос на България. И разбира се въпрос, свързан с отношенията на България с органите на ЕС".

Към този момент единствено албанският премиер е призовал открито ЕС да преразгледа спирането ІІІ и ІV блок.

Българското правителство разчита на подкрепа от съседните държави, за да предизвика решение в рамките на Договора за присъединяване към ЕС и на чл. 36 от него, както заяви на 1 февруари пред Европарламента президентът Георги Първанов. Въпросният член дава възможности за въвеждане на защита в случай, че сектори от икономиката понасят щети.

В понеделник шефът на Австрийската стопанска камара Кристоф Лайтъл заяви в София след среща с министъра на енергетиката Румен Овчаров, че България би трябвало да започне нови преговори, за да промени присъединителния си договор с ЕС във връзка с желанието си за “събуждане” на двата реактора. Това не е въпрос, който би трябвало да интересува Австрия, където има индустриални райони, в които 30% от енергийните нужди се покриват от възобновяеми източници, допълни Лайтъл.

Извън въпроса с АЕЦ “Козлодуй”, на срещата си в понеделник президентите на България и Гърция са постигнали единодушие, че основните пречки за подписването на споразумението за строителство на нефтопровода Бургас-Александруполис са преодолени.

Папуляс е поканил Първанов да присъства на тържественото подписване през март в Атина.

Бургас-Александруполис е един от “многобройните проекти”, които трябва да бъдат реализирани, за да имаме диверсификация на енергийните източници, каза българският президент.

Той допълни, че България сама определя от какви източници да получава енергия и държи на бъдещото развитие на ядрената си енергетика.

По повод предварителната информация, че двамата с Папуляс ще обсъдят  възможността за размяна на костите на цар Самуил срещу гръцки ръкописи, спасени от български офицери по време на Първата световна война, Георги Първанов каза, че не са коментирали конкретни идеи. Не е работа на президентите да посочват принципите, по които това би могло да става - това ще го направят научните звена и експертите, каза Първанов и допълни, че в духа на новите ни съюзнически отношения с Гърция би било добре да има подобни знаци, потвърждаващи готовността  за общ прочит на нашата обща история. Папуляс каза, че това е един първи позитивен подход към проблема.

Двамата са обсъдили и темата за статута на Косово, като българският президент се изказа против стремежите към етнически чисти държави, тъй като в региона това не е възможно.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?