България започна подготовка за председателството на ЕС през 2018 г.

България е започнала подготовката за председателството на Съвета на Европейския съюз през втората половина на 2018 г. Това съобщи премиерът Бойко Борисов в парламента. Той представи доклад за развитието на приоритетите за България при завършилото датско и настоящото кипърско председателство на ЕС.

През първото полугодие на годината са проведени интензивни преговори по ключовите теми на ЕС - финансовата рамка, развитието на кохезионната политика и селскостопанската политика, посочи премиерът. Според него по време на датското председателство е постигнат голям напредък по тях.

По време на кипърското председателство са очертани 4 основни приоритети до края на годината - по-ефективна и устойчива Европа, по-добри възможности на база на икономическия растеж, Европа с лице към гражданите и по-близка до своите съседи.

"Така формулираните приоритети изцяло съответстват и на поставените от нас цели, а именно насърчаване и прилагане на по-ефективни политики за по-добро управление, справящо се с несигурността и нестабилността, причинени от финансовата криза, подобряване на рамката за икономическо управление, засилване на бюджетния контрол, което да гарантира фискална стабилност и други. Всички те са декларирани многократно в официалните ни позиции и подробно са описани в доклада", заяви премиерът.

Споделяне

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?